Tradera Nyheter

10 prylar du behöver – om en samhällskris inträffar

Vad fruktar du mest: sociala medier-brist, näringsbrist eller köld?

Krisen kan komma när som helst och det gäller att alltid vara förberedd.

Här är tio prylar du behöver om en samhällskris inträffar.

Katastrofen kan komma plötsligt. Det kan vara en naturkatastrof, en främmande statsmakt som invaderar, ett kärnkraftshaveri eller kanske en zombieapokalyps.

Sannolikheten för att något av det här ska ske kanske inte är så hög.

Oavsett vad som sker så finns det vissa grejer som ökar din chans att ta dig helskinnad ur en nödsituation.

Här är tio prylar som du behöver om krisen skulle komma (och som faktiskt kan vara bra att ha annars också).

Tändstål

Eld är livsnödvändigt i en krissituation ute i vildmarken. Det är en värmekälla, går att använda till att koka vatten och att laga mat. Därför måste du ha det här som hög prio.

Så om du inte är en klassisk tändartjuv som vaknar morgonen efter en utekväll med tio nya tändare i fickorna efter att ha hängt i rökrutan, så behöver du något som säkerställer att du kan göra upp eld. Tändstål är svaret som räddar ditt liv.

Kniv

En riktigt bra kniv är A och O när du hamnar i en överlevnadssituation. Det har alla som följt Bear Grylls äventyr förstått. Du kan klyva ved med en bra kniv, du kan tälja spjut att jaga djur med och du kan försvara dig när grannarna kommer och ska lägga beslag på ditt lager med Barillapasta, bönkonserver och flaskvatten som du samlat på dig.

Kolla in alla modeller här.

Fiskespö

Om du nu inte lyckas pricka ett enda rådjur eller fånga en lax med ditt täljda spjut (vem försökte du lura?) så kan det vara bra att ha en alternativ källa till mat. Ett fiskespö är perfekt om du befinner dig nära vattendrag för att säkerställa ditt kaloribehov för dagen.

Radio

En krissituation behöver inte innebära att hela samhället slås ut och vi tvingas slåss för vår överlevnad med egentillverkade vapen i en dystopisk undergångsvärld. Det kan räcka med att elen försvinner i några dagar för att vi ska bli panikslagna och se domedagen nalkas. Se till att ha en radio som drivs av batterier eller solceller så att du kan ta del av nödvändig information kring krisläget och slipper drabbas av onödig panik.

Powerbank

Frågan är om inte powerbanken är den viktigaste upptäckten sedan elden? Att vi idag ska kunna swajpa på Tinder, skicka Snapchats och lägga ut bilder på Instagram är för många en lika stor drift som behovet av att äta och sova.

För att inte drabbas av akut sociala medier-brist i en krissituation är det en god idé att ha några extra powerbanks hemma om elen skulle försvinna och mobilen laddas ur.

Plastdunk

Att ha ”en dunk” hemma väcker troligtvis olika associationer beroende på var i landet vi befinner oss. För vissa är det en dunk med renad sprit som ska blandas med apelsinjuice, för andra är det en plastdunk fylld med vatten. Det finns bevisligen olika sätt att tackla en krissituation men att alltid ha ett par liter vatten i en plastdunk ökar dina chanser för att klara dig bra, om katastrofen inträffar.

Vandringskängor

Ett par rejäla vandringskängor kan bli guld värda i en katastrofsituation. Du kanske måste lämna staden du bor i och söka skydd någon annanstans. Inte fan går det att traska runt i vildmarken i ett par sneakers med låga strumpor.

Skoskavet kommer komma direkt och du kommer bli ett enkelt mål för zombies, främmande makters soldater eller kärnkraftsmuterade djur.

Kompass

Om du måste ta dig från en plats till en annan och du inte kan använda GPS så kan det vara bra med en kompass. Annars finns risken att du toppar Columbus resa till ”Indien”, världshistoriens största felnavigering och hamnar helt fel. På Tradera finns det såväl klassiska kompasser som överlevnadsarmband med inbyggd kompass.

Ficklampa

När strömmen har gått är det bra att ha en ficklampa. En handhållen fungerar lika bra som en pannlampa. Glöm inte att ladda upp med extrabatterier.

Vinterjacka

En rejäl vinterjacka är helt klart något du behöver ha. Satsa på kvalitet och outdoormärken så som Fjällräven, Canada Goose (från början var märket inte skapat för fjortisar som hängde i centrum tidigt 2000-tal utan för polarexpeditioner) eller The North Face om du vill ha något som klarar riktig kyla och dessutom är snyggt att ha i tider då det faktiskt inte är kris.

Relaterade produkter