Tradera Nyheter

Helena hittar plaggen som gör att tvillingarna kan ha matchande outfits. 
Helena Juuso, 44, drömde alltid om att ha många barn – i dag är hon elvabarnsmamma. Yngst är Filippa och Fridolf som snart fyller två år. På Tradera hittar Helena plaggen som gör att tvillingarna kan ha matchande outfits. – Folk undrar hur jag orkar mentalt, men jag drömde ju om det här redan som barn. Jag vet vad jag har gett mig in på och det har bara varit positivt. Jag brukar säga att barnen är mina batterier, säger Helena Juuso.

Vad är du intresserad av?Som elvabarnsmamma har hon förverkligat en av sina två stora drömmar. Den andra var att bli kirurg, men med barn hemma var utbildningen för lång. Istället blev Helena operationssjuksköterska.
I dag bor hon tillsammans med maken Per-Erik i Rutvik, strax utanför Luleå. Nu har paret ”bara” nio barn hemma i villan: Fredrik – 14 år, Fanny – 12 år, Filip – 10 år, Frida – 8 år, Freja – 6 år, Felicia – 4 år, Freddy – 3 år, samt tvillingarna Filippa och Fridolf, som snart fyller 2 år. Nyligen flyttade 22-årige Christoffer hemifrån – och 24-åriga Linnea är bosatt i Stockholm.Genom åren har Helena gjort många inköp på Tradera. Främst barnkläder men även andra saker – från Tupperware till Disneybadlakanoch barnböcker.

”Tradera – ett viktigt verktyg”

I och med att tvillingarna föddes har Tradera blivit ett viktigt verktyg för att hitta likadana plagg i rätt färger som de nedärvda favoritplaggen – för Helena gillar matchande tvillingar i rosa och blått. Men ganska snabbt efter att en kollektion släpps kan det vara omöjligt att hitta plaggen i affären.
– Ett år kan det vara en färg som gäller, och sedan finns den plötsligt inte. Jag skulle inte kunna vara utan Tradera. Man kan ju göra så specifika sökningar – om man exempelvis vill ha Polarn O Pyret i rosa, säger Helena.

”Kan unna oss saker”

Trots familjens storlek kan de faktiskt unna sig i princip samma saker som alla andra. Allt handlar om att planera framåt och att göra budgetar. Helena köper gärna nya kläder till alla barnen, men de måste vara beredda på att de har burits av något syskon. Allt av bra kvalitet går i arv – men barnen älskar när de vet att något syskon har haft dem.
– Oftast är barnen jättelyckliga när man går ut i förrådet för att hämta kläder. De tycker att det är kul – och det är bara häftigt att storebrorsan har haft plagget innan, säger hon.

”Stolta världsföräldrar”

För Helena är det viktigt att barnens uppväxt inte bara präglas av förnuftiga budgetar och begränsningar på grund av att familjen är modell större. Som tonåring måste man ibland få springa från provrum till provrum med kompisarna. Det är också en del av lärandet kring pengar. Egna inköp stärker självförtroendet, men barnen får samtidigt lära sig att det personliga värdet faktiskt inte sitter i dyra märkeskläder.
– Vi är stolta världsföräldrar genom UNICEF och tänker mycket på de fattiga barnen. Vi konsumerar med måtta, återanvänder gärna och skänker mycket kläder varje år till de behövande, säger hon.

På grund av familjens storlek är det ett projekt att åka på semester, men föräldrarna kan ha hittat lösningen – en gigantisk husvagn.
– Bokar man hotellrum så blir det tre stycken, och det är inte familjärt alls att spinga emellan dem. Hyr man stuga så är det samma sak, de flesta är för små. Vi behöver minst två stycken – och två stora säckar med sängkläder. Eftersom vi fick fyra småbarn på två år så behövs det mycket blöjor, vagnar och barnprylar, säger Helena.

”Gillar att tänka långsiktigt”

Familjen har dessutom tre hundar som gärna följer med.
– Därför sparar vi till en husvagn där alla kan rymmas och umgås – och där bohaget är med. Bara mat och kläder behöver packas, säger hon.

Att tänka långsiktigt gäller även för den egna hälsan. Helena är 44 år och Per-Erik är 49. Elvabarnsmamman konstaterar att barnen kommer behöva skjuts i många år framöver.
– Sedan kommer ju många barnbarn, så det gäller att hålla sig alert och tänka långt framåt i tiden. Livet är för kort för att inte levas fullt ut varje dag. Barnens uppväxt går inte i repris. Det gäller att ta vara på varje ny dag, säger Helena Juuso.

Relaterade produkter