Tradera Nyheter

Så mycket pengar spenderar barnfamiljer inför skolstarten

Skolstarten kan bli en dyr historia för svenska barnfamiljer. Men det finns sätt att minska kostnaderna rejält. Genom att köpa begagnat kan du spara tusenlappar på höstens inköp.

Auktionssajten Tradera har undersökt hur mycket pengar barnfamiljer lägger på inköp av kläder och prylar inför hösten. Och resultatet talar sitt tydliga språk – skolstarten blir i regel en dyr historia. I snitt lägger barnfamiljerna 1 526 kronor. Samtidigt satsar många på att kapa kostnaderna genom att köpa begagnat, en taktik som inte svider lika mycket i plånboken och är skonsammare mot miljön än att investera i nya saker.

”Vi ser en ökning”

Närmare hälften av alla de barnfamiljer som deltog i Traderas undersökning uppger att de köper begagnade kläder till sina barn.
– Inför skolstart ser vi en ökning av kategorin barnkläder, och de plagg som efterfrågas mest inför hösten är jackor, byxor, tröjor och regnkläder. Även barnskor är populärt på Tradera inför skolstart säger Marcus Almén som är pressansvarig på Tradera.

”Papporna satsar på kvalitet”

Vanorna skiljer sig dock mellan kvinnor och män. Papporna satsar i regel på kvalitet och funktionalitet medan mammorna prioriterar snygga och unika plagg till ett bra pris. Samtidigt är miljöaspekten viktigt för många, närmare 25 procent uppger att de köper begagnat för att bidra till en bättre miljö.

Fem saker inför skolstarten som är billigare begagnat:

Skor

Jackor

• Hemelektronik

• Ryggsäckar

• Sportkläder

Fakta:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23 juni – 5 juli 2016 har sammanlagt 1003 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige med barn 0-17 år.

Relaterade produkter