Hyllade Traderare

Hon firar tio år med Tradera

Hon är galen i second hand och firar snart tioårsjubileum med Tradera. Ändå har Marléne ett osentimentalt förhållande till kläder, även om det finns ett plagg hon aldrig skulle göra sig av med. – Det fyndet är en 70-talsklänning, som jag nästan dog i, säger det småländska vintageproffset.

Allt hade sin början år 2006 i Berlin, där Marléne bodde då. Hon och en kompis brukade leta efter billiga grejer i second hand-butiker som de sedan lade ut på Tradera och skickade hem till Sverige.

– Det blev mest kläder. Det har det alltid varit. Jag både köper och säljer. Det går lite i perioder. Men sedan jag fick barn har det blivit mer barnplagg. Många som syr egna barnkläder lägger ut dem på Tradera och det känns bra att kunna köpa varor som inte är massproducerade under dåliga arbetsförhållanden.

Varför är Tradera så bra?
– Jag har ett stort klädintresse men hatar att gå i butiker. Att det finns människor som finner nöje i att ”gå ut och shoppa” är för mig helt oförståeligt. Men den största anledningen till att handla begagnat är förstås miljöperspektivet. Det är helt ohållbart att köpa kläder i de mängder vi gör i dag. Jag läste någonstans att här i Sverige slängs cirka åtta kilo kläder per person per år i soporna, bara tre kilo per person lämnas in till välgörenhet. Det är ju helt vansinnigt.

Shoppa dina kläder på Tradera, klicka här

Tips på hur man säljer?
– Ska man sälja kläder är det alltid bäst om det är någon som har plagget på sig på bilden. Jag har ibland använt kompisar som”modeller”. Det ser alltid mer tilltalande ut än att visa en skrynklig skjorta på en galge. När det gäller barnkläder funkar det dock utan modell. Och så brukar jag använda många sökord i rubriken. Jag brukar dessutom alltid skriva ut mått i annonsen så att de potentiella köparna kan jämföra med något av sina egna plagg. Då slipper man diskussioner om storlekar som kan vara så olika beroende på märke och tidsepok. Gå igenom plaggen noggrant och var ärlig i annonsen är också ett gott råd. Är plagget tvättpåverkat eller har en fläck så skriver jag det.

Shoppa dina kläder på Tradera, klicka här

Vilket är ditt bästa fynd?
– Jag har egentligen inget sådant och har ett ganska osentimentalt förhållande till mina kläder. Men ett plagg som jag förmodligen aldrig kommer att göra mig av med är en 70-talsklänning som jag köpte på Tradera när jag bodde i Berlin. Det tog evigheter innan jag fick den och jag minns att jag var väldigt glad när den äntligen kom. Första kvällen jag hade den på mig blev jag påkörd av en bil. Jag bröt benet på flera ställen och när jag låg i ambulansen ville de klippa upp klänningen för att kunna se hur pass skadad jag var. Men jag vägrade låta dem ha sönder mitt nya fynd och knäppte upp den själv istället. Sen tuppade jag av. Klänningen hängde faktiskt på min vägg hemma i Malmö ett bra tag efter det. Jag minns att jag sa till en vän att ”det där är klänningen som jag nästan dog i”. Då sa han ”Nej, det där är klänningen som du överlevde i”. Det är så jag tänker om den nu. Den kommer nog aldrig ut på Tradera igen, säger Marléne.

Här kan du shoppa kläder på Tradera:
Klänningar
Byxor
Tröjor
Jeans
Ytterplagg