Tradera Nyheter

10 pynt du måste ha hemma för den ultimata julstämningen

Det lackar mot jul och det är dags att se till att få in julen i hemmet.
Här är pyntet du måste ha hemma för den perfekta julstämningen.
Och har du några av dessa hemma – grattis! Då har du nämligen chansen att tjäna en rejäl slant.

Julpynt och mys hör december månad till och snart är det dags att välkomna den röda färgen på allvar i våra hem.

Men vad är det egentligen som skapar den där speciella julstämningen hemma? Vi har listat 10 julpynt som får dig att komma i den ultimata julstämningen.

Och ännu är det inte försent att tjäna ihop julklappspengarna ifall du har julpynt som du inte längre vill ha hemma på vinden. Häng med!

1. Ljuset i fönstret

En sak som är måste i alla svenska hem inför jul är en adventsljusstake eller en adventsstjärna. Det är populärt med lite äldre julsaker såsom ljusstakar i teak och mässing eller klassiker med sju armar i trä med lucialjus.

Här kan du hitta din egen favorit.

Och skulle det vara att du har en retro-ljusstake i mässing eller liknande så kan du enkelt tjäna några hundralappar genom att sälja den på Tradera.

Stjärnor finns i minst lika många varianter och material som ljusstakarna. Men du hittar lätt en snygg stor stjärna – som denna i mässing och rött glas – för några hundringar, och vill du ha en pappersvariant så är de ännu billigare.

Se alla ljusstjärnor här!

2. Tomtar och hus

Något som brukar finnas i svenskarnas hem när det börjar lacka mot jul är också någon form av tomtesamling eller kanske rent av en egen liten tomtegård med tillhörande bomull som snötäcke.

På Tradera finns det mängder av tomtar att välja mellan, kolla här!

Och skulle det vara så att du har en av Lars Carlssons tomtegårdar i porslin så kan du enkelt dryga ut julklappskassan där hemma. Husen, som är detaljrikt skulpterade i porslin och målade för hand, är utrustade med både belysning och speldosa.

Har du ett sådant hemma blir det lätt en tradition att år efter år plocka fram tomtehuset och arrangera din egen levande tomtegård.

Populär är också Lisa Larssons lilla tomteflicka med ljushållare. Denna knappt 15 centimeter stora ljusstake – med plats för två ljus – kostade en gång i tiden knappa 60 kronor på bland annat Domus. I dag – om du skulle ha en sådan hemma – kan du räkna med betydligt mer pengar.

3. Personlig adventskalender

Strunta i den vanliga chokladkalendern du köper samtidigt som du storhandlar. Satsa på en mer personlig och rolig decembernedräkning för barn eller barnbarn i år. Det finns många kreativa och annorlunda kalendrar där du själv kan addera egna små dagliga överraskningar eller små kloka ord. Kanske en handbroderad variant vore något för just dig?

4. Stöd för gröna trädet

Har du bestämt dig för att ha en riktig gran eller tall hemma i jul så behöver du verkligen stöd. Inte när det gäller barren eller så, utan stöd för granen.

Och det finns en uppsjö av varianter på detta. Retroklassiker i plast blandas med fot i gjutjärn eller metallvarianter.

Kika in sortimentet här!

Det du dock bör tänka på är att granen behöver väldigt mycket vatten – en kungsgran dricker runt tre liter vatten om dygnet så se till att skaffa en fot som rymmer mycket vatten. Om granen inte får vatten så börjar den lätt att barra…

5. Plastig och barrfri

Okej, det är inte samma känsla med en plastgran som en ståtlig kungsgran eller en nykapad frodig gran hemma i hörnet med julklapparna under, men ändå.

Praktiskt och lätthanterligt är det i alla fall med en variant i plast. Enkel att montera och fälla ihop – och lika från år till år. Perfekt för dig som har småbarn eller husdjur hemma!

Så i stället för att gå till närmsta varuhus för att införskaffa den – köp den på Tradera för en bråkdel av priset – som denna två år gamla gran som bara väntar på en ny ägare.

Också garanterat barrfri… och behöver inte vattnas.

Du kan också hitta kompletta granar med kulor, glitter och hela kalaset.

Se alla plastgranar här.

6. Pynta med kulor

Oavsett om du väljer riktig- eller plastgran så behöver det gröna trädet dekoreras för att man ska få den där riktiga julkänslan i hemmet. På Tradera kan du enkelt fynda julgranskulor och annat glittrigt att hänga i granen.

Kanske passar några randiga och röda varianter bäst i ditt träd, eller så kanske du väljer stilfulla kulor med Lasse Åbergs björnar eller Tove Janssons mumintroll.

Skulle du ha julgranskulor i glas eller andra retro-varianter kan du lätt hitta nya köpare på Tradera och kanske unna dig en egen och speciell julklapp för pengarna.

Kulor till granen – se här!

7. Jesusfamiljen i liten skala

En julkrubba är den stora blickpunkten i mångas hem under julen, som till exempel denna stora variant med 12 stycken vackra mandolinfigurer i originalförpackning. Nu behöver inte krubban vara så stor som den här – 31 centimeter – utan de kommer i många olika storlekar och former.

Se fler julkrubbor här!

Skulle du råka ha en krubba av Jenny Nyström hemma i förrådet och inte skulle vilja ha den kvar så är dessa heta byten på auktionssajten Tradera. Kika in denna dyrgrip!

8. Porslinet du kan tjäna hundralappar på

Många ser till att plocka fram det fina julporslinet när det är dags för familjen att samlas innan eller efter tomten har hittat till rätt dörr. Gustavsbergs serie God Jul är en riktig klassiker och det finns många intresserade köpare runt om i Sverige.

För ett par tallrikar kan man tjäna flera hundralappar och har du en hel serie kan du skratta dig lycklig ända fram till påska.

Spana in de hårda klapparna som alla vill ha.

9. Den viktiga jul-pinnen

När vi ändå har pratat om julporslinet och maten så är det väl på sin plats att höja skinkpinnen en aning. Kanske inte ett måste i varje hem, men den förgyller den glada grisen på bordet som många älskar att sätta tänderna i. Spana in denna retropinne från 70-talet som ännu inte blivit använd.

På tal om pinne – många vill också avsluta maten med något litet starkt. Och då brukar snapsglasen med tomtar eller annat juligt plötsligt hitta sin väg till bordet. Har du till exempel ett gäng snapsglas från Mariehult med dansande tomtar – och är beredd att göra dig av med dem kan du ganska snabbt tjäna ihop till både snapsen och skinkan…

Se alla snapsglas här.

10. Stämning för julen

Att djur hör till julen är sedan gammalt – både när det gäller maten och som dekoration. Det är vanligt att hitta grisar som ljusstakar, bockar som halmprydnader eller hästar, apor och troll som tv-underhållning.

Dessutom hör det till att ha julmusik skvalande ur varenda stereo eller skivspelare hela månaden innan julafton. Och på Tradera hittar du ”nästan” allt du önskar i musikväg – spana in den bästa julmusiken här!

Är du sugen på mer julpynt? Kika in sortimentet här!

Relaterade produkter