Tradera Nyheter

Därför startar klassikern budkrig på Tradera

De senaste åren har de fått en riktig renässans – stegpallarna i stål.
Och det är inte så konstigt, för de är förbaskat praktiska.
Här är historien bakom den älskade möbeln.

Se ALLA bilderna på klassikerna som startat budkrig här

Att de klassiska stegpallarna i stål är lätta att renovera och passar utmärkt i mönster från Svenskt Tenn har fått fyndare på auktionssajter att starta rejäla budkrig de senaste åren.
På 50-, 60- och 70-talet gick möbeln att hitta i de flesta svenska kök. En del av dem levde kvar även på 80-och 90-talet. Jag vågar påstå att de flesta generationer som är födda på 50-talet fram till 80-talet har upplevt en i köket hemma hos föräldrarna eller morföräldrarna. Men vad hände egentligen med dem och vem är det egentligen som producerat den populära pallen?

Wow, den här måste man ju bara ha! Spana in unika pallen här.

Producerade i Motala

På auktionssajter är de ofta utannonserade under namnet AWAB och det är det namnet som verkar vara det mest förankrade men att det är just AWAB som ligger bakmode första pallarna verkar det råda delade meningar om. Snarare verkar det ha funnits två producenter – Anderstorps Werkstad AB(AWAB) och Verkstads AB Lindqvist i Motala.* Pallarna från de båda producenterna är i stort identiska men för de riktigt inbitna går det att hitta skillnader. Till exempel sägs skruvskallarna se olika ut och tyngden på pallen ska också skilja sig åt.

Visst känner du igen den här? Spana in de coola bilderna.

Oavsett vilken pall som är originalet så har de stegpallen de senaste åren fått en riktig renässans. Med all rätt kan man tycka för få möbler är så praktiska och användbara i ett hem. Pallen som är extremt stabil är lätt att flytta med i köket och tillräckligt hög för att även en person som är ganska kort i rocken ska nå upp till de högsta hyllorna i köksskåpen.

Oj, vilken färggrann variant. Har du sett något liknande? Kolla här!

Har stigit i pris

För några år sedan när folk började leta efter de eftertraktade barndomspallarna kunde man ofta hitta dem på loppisar och auktioner för 200-300 kronor, men det är i dag ett minne blott. I dag är det inte ovanligt att man betalar mellan 800-1500 kronor för en pall beroende på i vilket skick den är.

Många av pallarna som går att hitta i dag är renoverade och har ofta fått sin slitna plast eller korkmatta, som de har i original, utbytt. På Tradera och andra auktionssajter kan man numera ofta hitta dem med kända mönster till exempel från Svenskt Tenn. För den som vill bevara den klassiska 50- och 60-talskänslan så är det dock den blåa eller röda plasten som gäller.

Kolla in den här 60-talspallen – som liknar en stege.

Ovanliga tillbehör

Även om du numera ofta kan hitta pallen, åtminstone om du är villig att betala, så är det ganska ovanligt att man hittar de tillbehör man kunde köpa till stegpallarna. För dig som är nyfiken på just tillbehören kan man just nu fynda något så ovanligt som en barnsits som man kan koppla på pallen – perfekt för småbarnsföräldrarna som vill ha en riktigt unik användning för sin stegpall – du hittar auktionen här.

Sugen på en egen stegpall? Här hittar du den i Manhattan mönster från Svenskt Tenn. Föredrar du kanske en klassisk röd variant? De finns dock i fler tappningar – här hittar du pallen med det klassiska Marimekko-mönstret.

Vill du ha en mer udda och unik stegpall? Då får du inte missa den raritet som du kan hitta just nu på Tradera. En kombinerad stegpall/stol från 1800-talet. Men det gäller att vara snabb – och stadig i kassan. Auktionen slutar på torsdag och har i skrivande stund 38 bud och en prislapp på 1565 kronor.

*Källa Retrofolk.se.

Vilken raritet letar du efter just nu? Leta i Traderas utbud här!

Relaterade produkter