Tradera Nyheter

Han sålde filmlegendens fåtölj – för 40 000 kronor

Efter 50 bud på Tradera var den såld – fåtöljen som tillhört filmlegenden Greta Garbo. Slutsumman för den dyrbara klenoden blev 40 000 kronor. – Utan höga avgifter hade jag ”råd” att sätta ett lägre pris, vilket gjorde det lite mer attraktivt att buda på fåtöljen, säger säljaren Christer Holmström.

Greta Garbo är en av Sveriges främsta stjärnor genom tiderna. Nyligen såldes en rokokofåtölj som tillhört legenden på Tradera. Efter en auktion, som lockade många köpare, slutade priset till slut på 40 000 kronor – 25 000 kronor över utgångspriset. Christer Holmström, som sålde fåtöljen, berättar att en anledning för att välja Tradera var att maxavgiften ligger på 100 kronor, oavsett vad föremålets slutpris blir. Detta kan jämföras med fysiska auktionshus som kan ta drygt 20 procent av summan, med en mängd tillägg – exempelvis för fotografering och försäkringar.
– Jag tänkte att om jag testar Tradera så kostar det mig ingenting. Och det var väldigt enkelt jämfört med ett traditionellt auktionshus. Utan höga avgifter hade jag ”råd” att sätta ett lägre pris, vilket gjorde det lite mer attraktivt att buda på fåtöljen, säger Christer.

Han räknar med att fåtöljens värde utan proveniensen skulle ligga på cirka 15 000 kronor. Men Garbo-faktorn mer än dubblade den summan.
– Det var mitt reservationspris, men jag är faktiskt nöjd. Det finns ju fler samlare utomlands, men det innebär en massa kostnader så i slutändan hade vinsten förmodligen blivit ungefär den samma, säger Christer Holmström.

Här kan du se vilka möbler som finns till salu just nu

Hemlighetsfullt liv

Amerikanska filminstitutet har rankat Greta Garbo som en av världens bästa skådespelerskor genom tiderna. Men trots sin stjärnstatus valde svenskan att tidigt lägga karriären på hyllan. Redan 1942, vid 37 års ålder, drog hon sig undan strålkastarljuset och levde resten av sitt liv i sin lägenhet i New York. När Garbo dog 1990 auktionerade Sotheby’s i New York ut dödsboet. I ”The Greta Garbo Collection” ingick bland annat rokokofåtöljen från 1700-talets mitt, en ”Fauteuil à la Reine”. Den ropades då in av varuhuset P.U.B. för summan 15 400 dollar. Efter 15 år dök fåtöljen åter upp på marknaden – och den här gången slog en privatperson till.
– Plötsligt var den till salu och mitt habegär väcktes. Om man är intresserad av antikviteter så spelar föremålets proveniens en stor roll – och det finns en stark magi i något som har tillhört Greta Garbo, säger Christer Holmström.

Han har aldrig varit medlem i någon Garbo-fanclub, men känner en stor respekt för en av våra största filmikoner.
– I en tid när män styrde så bestämde hon själv som kvinna. Hon sa ifrån och tog ingen skit – det var en tuff tant. Sedan hade hon väldigt god smak. Hennes lägenhet var inredd med fina antikviteter och konstverk av stora målare som Renoir. Så det har varit roligt att äga en del av hennes goda smak, säger han. Efter ett decennium med Gretas fåtölj valde Christer i år att låta klenoden gå vidare till en ny ägare.

Nyfiken? Här kan du läsa hela annonsen

Lätt att sälja:

Det är lätt att sälja på Tradera. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto och lägga upp din annons. Du sätter själv ett utgångspris och kan också välja att ha ett reservationspris. I annonsen anger du vilka fraktalternativ du erbjuder och vad kostnaden för frakten blir. Du betalar ingenting för att annonsera men betalar en avgift om ditt föremål blir sålt. Annonseringskostnaden, för ett sålt föremål, ligger mellan 3-100 kronor. Tradera har ungefär en miljon besökare i veckan och varje dag genomförs en rad lyckade annonser.

Här kan du se vilka möbler som finns till salu just nu

Relaterade produkter