Tradera Nyheter

Nu är det köpläge på konst – läs expertens guide

Vilka tavlor är en god investering? Tv:s Claes Moser konstaterar att äldre konst är gravt undervärderad – och priserna kan bara gå uppåt. Det gäller framförallt för 1800-talsmåleriet. Experten varnar dock för en övervärderad samtidskonst, som kan drabbas av ett rejält prisfall.

Till vardags driver han sitt Stockholmsgalleri i eget namn, men de flesta svenskar känner Claes Moser som konstexpert i ett av våra mest folkkära tv-program. När det kommer till konst som investering ger han raka besked – undvik de ”hetaste” samtidskonstnärerna.
– Det finns en övertro på samtidens konstnärer – många gånger känns de väldigt övervärderade, säger Claes Moser.

Det rör sig om en liten grupp vars prisutveckling har varit explosiv. Experten ifrågasätter dock vad värderingen grundar sig på? Han konstaterar att de svenska konstköparna gärna rör sig i flock – alla vill hoppa på samma tåg, ivrigt påhejade av tillfälliga nycker i media. Moser liknar det vid ett ”nyemissionsbeteende”. Han tror dock inte att samtidskonstnärernas priser kommer hålla över tid.

– En bra parallell är 1989, året innan fastighets- och finanskraschen. Då var Max Book sin tids Ernst Billgren, Karin Mamma Andersson, eller Jockum Nordström. Sedan kom kraschen och Books priser stabiliserade sig på en mycket låg nivå. Alla fixstjärnor riskerar ett plötsligt och ordentligt prisfall, säger han.

Äldre konst skamligt billig

Trots detta fokuserar köparna med djupa plånböcker på nyproducerad konst, och som konsekvens har priserna på äldre konst rasat. Enligt experten är den skamligt billig just nu. Han ser en värdeminskning som helt osannolik och flaggar för köpläge.
– Konst från 1700-talet och ända fram till 1950-talet ser jag som ett helt riskfritt köp. Det finns bara en väg som den kan gå, och det är uppåt. 1800-talets konstnärer är mycket billiga – där kan man lägga en stark köprekommendation. Man kan köpa museumkvalitet till väldigt undervärderade priser, säger Claes Moser.

Han konstaterar att dagens svenskar vurmar för det naturliga och ekologiska, med närodlad mat från böljande svenska åkrar. Men trots att ”det rena landskapet” är ett vanligt tema i 1800-talskonsten vill få ha målningarna hemma på väggen. Detta gäller dock inte för nyproducerade verk som imiterar de gamla mästarna.
– Ett exempel är Peter Frie. Han har anammat 1800-talsstilen, med det nordiska ljuset och allt. Hans målningar kostar 100 000 till 200 000 kronor, men du kan köpa ett 150 år gammalt ”original” för 15 000 till 20 000 kronor. Lena Cronqvist kan kosta över en miljon, men hon målar ju det som Mollie Faustman gjorde redan på 1920-talet. Skillnaden är att Mollie inte kunde överleva som konstnär. Här får man skylla på en okunnig massmedia – det handlar väl om en historielöshet, säger Moser.
På Tradera kan du faktiskt hitta boken ”Stugan vid älven”, illustrerad av Mollie Faustman.

Prisvärd svensk grafik

Just nu är även fotokonsten superhet. Många samtida fotografer drar in skyhöga summor, samtidigt som de tidiga mästarna går för en bråkdel av priset. Här kan du köpa Guillermo Kahlos porträtt av dottern Frida Kahlo, från 1926.
Ett annat undervärderat område är äldre svensk grafik. Ett bra exempel är Axel Fridell, vars blad du kan köpa på Tradera. Han är en av våra främsta grafiker, men ligger prismässigt långt under folkfavoriter som Anders Zorn och Carl Larsson. Deras grafik håller höga priser, men Claes Moser anser att de ändå är undervärderade och därmed en god investering.

Även verksamma konstnärer kan vara intressanta. Priserna på Pater Dahls grafik har redan upplevt ett tapp, och nu är hans blad högst överkomliga. En av expertens personliga favoriter är Roland Svensson. Han skildrade skickligt Stockholms skärgård – du hittar en fin litografi här. Moser flaggar även för Jan Håfström.
Nu hoppas galleristen att nya inredningstrender ska öppna upp för den klassiska konsten – och väggar fyllda med tavlor.

– Tidigare såg alla bostadsannonser ut som veterinärkliniker, med på sin höjd någon enstaka tavla. Men nu talar trendanalytikerna om att man vill ha det mer ombonat, med prylar, kuddar och tavlor – mer som förr i världen, säger Claes Moser.

Relaterade produkter