Tradera Nyheter

Okända sanningen om påskäggen

Påsken är en kort högtid, men alltid efterlängtad – och väl värd att markeras. 
På Tradera hittar du ett stort utbud av påskpynt i alla tänkbara stilar. 
 Nedan har vi plockat samman fem prylar som du inte klarar dig utan och avslöjar sådant du inte visste om påskäggen.

Mycket av vårt svenska påskpynt har långa anor från religion och folktro. Den traditionella högtiden brukade inledas med ”fastlagen”. Det är de tre dagarna före fastan, då man passade man på att stoppa i sig lite extra – med en sista storfrossa på fettisdagen. Den 40 dagar långa fastan varade faktiskt ända till påskafton. Det var först vid midnatt till påskdagen som det riktiga firandet började.

Hur kommer det sig då att ägget har en så central plats i påskfirandet? Under den mörka årstiden värpte inte hönorna, därför var äggen ett välkommet vårtecken. Samtidigt var de förbjudna under fastan, så glädjen var stor när man fick skala sitt första ägg på påskdagen. Och traditionen lever vidare. Varför inte presentera dina målade ägg i ett vackert keramikfat från Tradera?

Påskkärringen är en sed som är stark i Sverige. På Tradera hittar du många olika varianter, från den traditionella häxan – till den här chockerande gumman. Enligt folktron var skärtorsdagen häxornas natt. Då flög de till Blåkulla och därför gömdes de redskap som kunde användas för flygturen – allt från bakspadar till kvastar. Man målade även kors på lagårdsdörrarna för att häxorna inte skulle kunna tjuvmjölka korna eller använda dem som transportmedel.

En annan viktig påsksymbol är tuppen. Den har en stark koppling till bibeln genom Jesus citat: ”Förrän hanen gal, skall du tre gånger förneka mig”. Därmed har tuppen blivit en symbol för Jesu död och uppståndelse, samt vaksamhet och ljusets seger över mörkret. På Tradera hittar du många fina tuppar i alla tänkbara stilar – exempelvis den här pjäsen, som även är en sparbössa.
Påskharen är en mycket nyare tradition. Förmodligen dök den upp i Tyskland på 1800-talet, och i dag har den tagit plats i många svenska hem. Här hittar du en riktig bjässe.

Det finns andra roliga traditioner som är väl värda att bevaras. Länge var ”påskskräcka” en sed på bondgårdarna. Det var på långfredagen som Jesus pinades på korset – därför var det fritt fram att risa de sjusovare som låg sist kvar i sängen på långfredagens morgon. Och ingen var förskonad. Barnen fick smiska sina föräldrar och drängen fick risa husbonden. I övrigt skulle man göra så lite som möjligt under dagen. Barnen fick inte leka och man fick inte besöka vänner. Långfredagen var kort sagt ett ganska trist stirrande. Vi tackar för reformationen – och för kabel-tv.

Relaterade produkter