Tradera Nyheter

Serviserna som är värda tusenlappar

Visste du att din gamla servis kan vara värd tusentals kronor – framförallt om den är svensk. Nu listar vi fem märken du ska hålla koll på i ditt köksskåp – har du någon av dyrgriparna hemma?

Har du samlat på dig serviser, keramikfigurer och såssnipor som du inte längre vet vad du ska använda till? Du kanske har fyllt förråd och vind, skafferi och vartenda ledigt utrymme med porslin du kanske inte riktigt behöver. Det må vara fint att titta på men hur ofta tar vi egentligen fram kopparna vi fick i studentpresent? Varför inte se till att någon annan får glädjas av dem samtidigt som du kan tjäna en hacka som du kan använda till något roligare? Eller är du snarare en köpare, som vill börja samla på porslin som inte bara är vackert utan också kan tänkas stiga i värde?

Just nu är svenskt porslin och keramik stekhett och den där gamla servisen du ärvde av farmor kan mycket väl vara värd en hel del. Klassikerna är eftertraktade och genom att sondera terrängen på Tradera kan man få en uppfattning om vad sakerna kan vara värda. Spana in listan här nedan för att se exempel på vad folk är beredd att betala bra för.

Rörstrand

Rörstrand är faktiskt det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa och har funnits sedan 1700-talet. Ett av märkets mest dynamiska årtionden är 1950-talet då ”Porslinsmamman” Marianne Westman med sin kreativa stil tar fram en rad prisvärda favoriter så som Picknickserien och Mon Amieserien.

Vill man skaffa sig en verklig dyrgrip är det den här 1800-talsservisen skapad av Bengt Edenfalk som gäller. Den heter Grön Emalj och tillverkades endast under ett år. Den kommer i 38 delar och går på 19 995 kr.

Gustavsberg

Grundat redan 1825 är Gustavsberg en porslinstillverkare med anor. Det klassiska bersåmönstret av Stig Lindberg eller Lisa Larssons porslinsfigurer kan nämnas som några av svenska folkets mest älskade favoriter. Än idag produceras allt Gustavsbergs porslin i Sverige, i en kvalitet som dagens lågprisjättar inte kan konkurrera med. Här är en fantastiskt fin Zebra signerad Lisa Larsson ur serien Stora Zoo som just nu går att få för 8000 kr.

Höganäs

Skånes representant i sammanhanget är självklart Höganäs. Från Kullaberg kommer denna klassiker som blivit till ett givet inslag när man ska bjuda på fika. Plocka ut dina favoriter här för att sätta guldkant på nästa kaffebjudning.

Höganäs är inte bara kaffekoppar och mattallrikar. Här finns också keramik av högsta kvalitet, som den här gulliga miniatyrsamlingen av Gunnar Borg.

Upsala Ekeby

På Ekeby bruk, mellan dagens Eriksberg och Flogsta i Uppsala, samlades en rad skickliga formgivare och keramiker som idag gett oss en rad klassiker inom fältet. Upsala-Ekeby förkortades ofta med ett ”UE”, vilket ofta går att se på godset i fråga genom en märkning undertill. Ibland märks produkterna endast med ordet ”Ekeby”. Något att leta efter när man plöjer igenom vinden efter saker att tjäna en slant på. I dag finns över 1 000 annonser för gods från Upsala Ekeby på Tradera, här kan man botanisera kring vad som finns.

Relaterade produkter