Tradera Nyheter

Trädgårdsexperten: ”Ätbara saker är väldigt populärt”

När det gäller trädgårdens blommor ändrar sig vår smak lika snabbt som inom det övriga modet. Här berättar experten om vad som gäller just nu – och hur du kan odla exotiska växter i Sverige. Plantorna hittar du på Tradera, från vindruvor till bananträd.

Maria Sandgren är trädgårdsmästare i Stockholm – se hennes sajt här.Hon berättar det stora intresset för att inreda hemmet nu har flyttat ut i trädgården.

– Tidigare hade folk vita plastmöbler och var nöjda med det, men nu vill man ha avancerade sittgrupper och en yta där man kan umgås, som är en förlängning av husets insida, säger Maria Sandgren.

Färgerna vi gillar inomhus går igen i ettåriga blommor och perenner. Det innebar att trädgårdarna länge präglades av vitt, kompletterat med bleka pastelltoner i rosa och lila. Men trenderna ändras snabbt. Nu går stilen mer mot det romantiska, med inspiration från det svenska kulturlandskapet – och blommor du kan känna igen från mormors lantställe. Som en röd tråd kan en exempelvis löjtnantshjärtan dyka upp på olika platser, för upprepningar skapar lugn och motverkar upplevelsen av ett växtmyller.

En annan stark trend är olika gräs som bryter upp blomsterbäddarna eller står i kruka. För några år sedan var den japanska trädgården väldigt inne, men det stilrena har tappat i popularitet. Det hindrar dock inte att man blandar in asiatiska växter, som den här bonsailönnen.

Vi vill odla ätbara saker

Trädgårdsmässorna är viktiga trendsättare, även utländska som Chelsea Flower Show i London. En av de hetaste blommorna var en trädgårdssmörboll, och omedelbart efteråt dök trollius x cultorum ”cheddar” upp i Stockholms trendigaste trädgårdsbutik. Så förvänta dig gula inslag hos medvetna grannar. En annan tydlig trend är att odla sin egen mat.

– Alla vill vara lite självförsörjande, så ätbara saker är väldigt populärt. Man vill kunna gå och skörda lite till grillningen, säger hon.

Maria berättar att hon har mycket att göra, för unga människor och barnfamiljer vill ha vackra trädgårdar, men de påtar ogärna i jorden. För hemmabonden finns dock en del smarta fusk. Pallkragar är snickrade ramar som kan staplas på höjden. Fyllda med köpt jord slipper man ogräset i marken, och kan skörda sin ruccolasallad utan att kröka på ryggen. Med droppbevattning blir underhållet minimalt, samtidigt som middagssällskapet imponeras av de egenodlade tomaterna.

Imponera med vindruvor

Du kan faktiskt imponera med riktigt exotiska växter, som vindruvor. Zilga är en baltisk “staketdruva” som har härdighet till Zon 5. Ett annat exempel är Wagners palm, som tål temperaturer ner mot -21 grader. Den kan anses vara fullt vinterhärdig i zon 1, men med täckning klarar den sig även längre norrut. Genom att täcka växterna med halm och juteväv kan man faktiskt klättra flera zoner, det som bland trädgårdsfolket kallas zonknäckare. Lökväxter kan klara sig genom att man täcker dem med en tegelpanna.

Vilken zon som gäller kan dock skilja sig mellan trädgårdar i samma landskap. Exempelvis kan en skyddad innergård i Stockholm vara Zon 1, medan man i de kallaste delarna av Småland kan ha Zon 5.

Så skyddar du den exotiska plantan

Om du ska försöka få en exotisk planta att klara vintrarna så är dränering det absolut viktigaste. Det som främst dödar växter är att rötterna sprängs av fruset vatten. Lä, söderläge och en mur som ger strålningsvärme kan betyda mycket, men trädgårdsmästaren varnar för att ge exotiska växter det mest förmånliga läget.

– Plantan kommer kanske från en plats som har riktiga vintrar med snö, men den är inte van vid vårt svenska väder där det kan bli varmt och sedan plötsligt kallt igen. Växten tror att det är vår, men när kylan kommer så fryser knopparna. Därför ska man inte ställa den i söderläge, utan snarare på en plats med vandrande skugga. Då har växten en bättre chans, säger Maria Sandgren.

En planta som garanterat överraskar i den svenska trädgården är japansk fiberbanan. Bladen fryser och blir svarta vid -3 grader, men roten och den förvedade stammen kan övervintra utomhus ner till cirka -20 grader. En förutsättning är dock att växten skyddas, exempelvis av frigolitskivor fyllda med isolerande material. På våren skjuter plantan nya skott och trädet kan bli 1-2 meter på en säsong. Läs mer här på Tradera.

Relaterade produkter