Tradera Nyheter

Trädgårdsmästaren: Heta trenden för 2017

Nu är det hög tid att så och sätta. En het trend är sticklingar. Trädgårdsmästaren Sanna berättar om svenskarnas intresse för det ätbara – och att en 70-talsklassiker nu gör comeback.

Många lockas av att kunna multiplicera sina växter, och rent av tjäna en hacka på avkomman. Intresset för sticklingar avspeglas inte minst på Tradera. På två år har deras omsättning i kategorin ökat med 100 procent. Pelargoner är storsäljaren, exempelvis som den här – men den största ökningen är bland kaktusar och suckulenter. Traderas prisrekord är för en stickling av Hoya nyhuusiae, som såldes för 7 216 kr. Dyrast just nu är en Monstera deliciosa variegata, med utropspriset 700 kr.

En annan dyrgrip är den här märkliga ”porslinsblomman”.

”Fått ett uppsving”

Men vad är det då för växter som gäller i trädgården 2017? Sanna Jonsson på företaget Trädgårdsmäster konstaterar att alla typer av trädgårdar existerar parallellt – från ros- och pelargonälskarnas klassiska rabatter, till en mer modern stil, exempelvis med olika prydnadsgräs. Andra föredrar gamla kulturväxter som löjtnantshjärtan, prästkrage och blåklint. Men trädgårdsmästaren ser en tydlig trend.

– Att odla ätbara saker har fått ett uppsving. Jag får allt fler förfrågningar kring hur man gör detta lite mer seriöst. Det går mer och mer mot självhushållning. Istället för att bara odla lite potatis vill man ha en längre säsong, säger Sanna Jonsson.

Med de rätta kunskaperna behövs det inga stora fält för att hålla familjen försörjd med grönt.

– När man har lärt sig lite mer om odlandet så kan skördarna bli större, och med bara fyra pallkragar kan man få ut ganska mycket grönsaker. Då blir odlandet mer än bara en kul grej som man kan visa upp för grannarna, säger hon.

”Gröna även på vintern”

Dessutom mår jorden bättre av en längre odlingssäsong – men man ska inte odla samma saker år efter år. Sanna pratar om växtföljd. Hon berättar att exempelvis kål som växer på samma plats under för lång tid kan drabbas av sjukdomar. Om detta händer så måste man hålla uppe med grödan på platsen i hela sex år för att bli av med problemet. Därför bör man flytta på odlingen, och tänka på att inte placera sorter tillsammans som behöver samma näringsämnen. Faktum är att vissa grödor stärker varandra om de växer tillsammans, exempelvis jordgubbar och sockerärtor. På Tradera hittar du dessutom många av de frön du behöver för att kunna skörda godsakerna. Kolla utbudet här.

Sanna får också mycket förfrågningar om bärbuskar och fruktträd. Många vill odla frukt på spaljéer efter en husvägg. Här kan du hitta roliga spaljéer som blir till gröna valv. Men vad är det då för nya trender som kommer?

– Jag märker att man vill ha mer stora bladstrukturer i trädgården, och nu är även barrväxterna på väg tillbaka. Man vill dra ut säsongen och ha växter som är gröna även på vintern, säger Sanna Jonsson.

Relaterade produkter