Tradera Nyheter

Trenden: Prylarna som kan ge dig en extra hacka

En inredningstrend som aldrig borde funnits enligt vissa – det bästa som finns enligt andra.
70-talets exposé i storblommigt, brunmönstrat och finskt glas är hetaste trenden just nu.
Och sommarens loppisar innebär storslagna fyndchanser.

KOLLA: Minns du den här klassikern som går loss för över 1 000 kronor?

För alla som växte upp i den saliga blandningen av avocadogröna läderfåtöljer, orangea mattor och bruna tallrikar – kanske 70-talet väcker nostalgi. Det forna decenniet är verkligen så långt ifrån man kan komma det skandinaviskt avskalade vita man kan komma.

Och tittar man på trendbarometern just nu är det 70-talet superhett.

”Alltid användbart”

Men att bara sticka ut på random-jakt efter saker i orange, brunt eller gult är fel. För att kunna fynda på loppisar krävs det att man vet vad man håller på med.

Väggbonader är något som kom stort på 70-talet och på auktionssajten Tradera har försäljningen i segmentet ökat med 45 procent jämfört med i fjol. Men de stora fynden finns i keramiken.

– Keramik är aldrig fel! Det är alltid användbart och har ofta, om man hittar rätt exemplar, ett högt andrahandsvärde. Ger man sig ut på loppisar i sommar är det här man kan göra de största fynden. Men det gäller att ha koll på vilka formgivare man ska leta efter, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Säljs för 30 000 kronor

Ett tydligt exempel på det är att keramik som glaserade vaser, prydnadsfigurer och skålar ökat med 22 procent bara i år. Men utöver att namnkunniga designers som Lisa Larson (en figur gick nyligen för 47 900 kr) och Stig Lindberg (hans springare säljs för 20 000-30 000 kr) säljs för stora pengar, har brunglaserad keramik och saker med grov struktur kommit i ropet.

Annat 70-tal som har blivit hett villebråd nu är glas. Signerat konstglas är attraktivt och försäljningen har ökat med 30 procent jämfört med i fjol.

I många hem dukades det under 70-talet med Iittalas Ultima Thule, en skrovlig glasserie som Tapio Wirkkala designade i 1968. Har du fått detta som arvegods kan du skatta dig lycklig.

Även Vasen Kantarelli och den ikoniska Festivo-ljusstaken är det många som vill dekorera med hemma och är man inte en av dem – så kan man tjäna sig en hacka på 70-talssuget.

Här är några exempel på heta prylar:

Atelje Lyktans ”Hinken”

Danskt brödskrin IRA

Iittala Festivo

Original-String

Lindqvists stegpall

Retro-kakel

Bästa tipsen inför sommarens loppisjakt

1. De bästa loppisarna finns på landsbygden, långt från storstäderna där hipsters trissar upp priserna. Ha lite koll på lokaltidningens helgupplagor eller kika på anslagstavlor – där sätter folk upp annonser om sommarens alla loppisar.

2. Ta alltid med gott om kontanter. Cash är fortfarande king.

3. Var ute i tid på morgonen. De bästa fynden går alltid först.

4. Var inställd på att du är på skattjakt. På loppisar ligger inte sakerna uppställt serverat som i butiker. Här gäller det att leta noga, rota, lyfta, gräva, vända och vrida.

5. Leta helst inte efter något speciellt utan ha ett öppet, nyfiket sinne. Det är ofta då de bästa fynden görs. Ta god tid på dig och försök se allt, från lamporna i taket till den undanskymda korgen med textilier under bordet.

6. Ta gärna med måttband och ha dina viktiga mått uppskrivna på en lapp.

7. Köp inte saker för att det är trendigt eller rätt! Köp det du själv gillar.

Så blir du ett auktionsproffs!

1. Kom i god tid så du hinner syna objekten på visningen innan auktionen börjar.

2. Bestäm ett maxpris i förväg. Tänj bara på det om du bestämt dig för att vinna budgivningen. Tänk in föremålet i ditt hem. Varför är du intresserad? Är det stundens ingivelse eller vill du verkligen ha det?

3. Ha is i magen och vänta in i det sista med att slå till. Tveka inte utan lägg bud snabbt och bestämt.

4. Udda antal sänker priset. Glas som inte är dussinet fullt eller serviser som saknar delar kan du få riktigt billigt.

5. Köp med hjärtat. Faller du för en sak kan du säkert stå ut med en liten spricka eller nagg i kanten. Trasiga föremål är dock i princip värdelösa så köp dem inte för att sälja vidare.

Relaterade produkter