Tradera Nyheter

Unik akvarell av Karin Boye på Tradera

Ett riktigt unikum finns ute till försäljning på Tradera just nu – en akvarellmålning av Karin Boye. ”Jag ska kontakta styrelsen omedelbart”, säger Barbro Abrahamsson, vice ordförande i Karin Boye Sällskapet, när hon nås av nyheten.

Stefan Dimle har tidigare hjälpt sin gode vän, som vill vara anonym, att sälja samlarobjekt. Men vid den senaste auktionen råkade man missa en liten tavla som därför blev kvar i vännens ägo. En unik akvarell målad av Karin Boye från omkring 1918.

Kika på akvarellen här

När Stefan en tid senare var på frukost hos vännen fattades beslutet snabbt – nu skulle akvarellen, ”Allt jag vill glömma”, läggas ut på Tradera.
– Vi satt och käkade knäckemacka och drack kaffe och en timme senare låg målningen ute. Det kanske kan räknas som vårdslöst beteende, men det var snabba puckar, berättar Stefan och skrattar.

Klicka här för att läsa mer om auktionen

Att ett original av Karin Boyes akvareller finns ute på marknaden är högst ovanligt, menar Barbro Abrahamsson som är vice ordförande i Karin Boye Sällskapet.
– Hon ägnade sig åt att måla under en mycket begränsad period i sin ungdom vilket gör tavlan till en raritet. Jag ska kontakta resten av styrelsen omedelbart.

Såvitt Karin Boye Sällskapet erfar ska de flesta akvarellmålningarna finnas kvar inom Boye-släkten – men inte den här. Akvarellen ”Allt jag vill glömma” målades under Karin Boyes studietid vid Åhlinska skolan i Stockholm någon gång mellan 1917 och 1920. Akvarellen skänktes då till en av Boyes studiekamrater, Ingeborg Abramson, som skriver så här i sina minnesanteckningar om den stora poetens kortlivade intresse för akvarell:

”Karin Boye älskade att måla små akvareller i mjuka linjer och milda färger, oftast med motiv hämtade från Bibeln eller från folksagor.”

Målningen som Ingeborg Abramson fick har sedan dess alltså vandrat vidare till en annan ägare, som inte vill förekomma med namn.
Vill du ha en äkta Karin Boye-akvarell på väggen? Passa på att lägga ett bud innan det är försent

Det blir just nu mer och mer vanligt att unika föremål säljs på Tradera. Allt från tavlor till skulpturer och exklusiva instrument. Den låga provisionen på 100 kronor och räckvidden med Traderas två miljoner medlemmar gör det till en populär plattform för unika auktioner.
Hitta andra exklusiva auktioner här:

Relaterade produkter