Tradera Nyheter

Växtgurun om trenden: ”Som en ekologisk aktie”

Växter är just nu en av de trendigaste inredningsdetaljerna du kan hitta.
Att låta grönskan frodas i våra hem skapar inte bara en estetiskt tilltalande miljö utan har även andra positiva effekter så som stressreducering och ökad kreativitet.
– Omge dig av växter och ta hand om dem så kommer växterna att ta hand om dig, säger växtgurun Oskar Widmark från Plant that plant.

Trenden som ökar enormt – vad slår du till på? Kolla här!

Oskar Widmark är 25 år och kommer från Lund, han studerar till landskapsarkitekt och ligger bakom det populära Instagramkontot Plant that plant.

Kontot startades sommaren 2017 och har växt så det knakat sedan dess. I dag följer nästan 7 000 personer honom och antalet ökar ständigt. Nu har han och några vänner bestämt sig för att starta ett företag där de bland annat hjälper företag att inreda sina kontor med grönska.

– Målet med plantthatplant är att göra växtvärlden tillgänglig för fler genom enkla tips och tricks med växter. Detta kommer förhoppningsvis leda till fler glada växtälskare, förklarar Oskar.

”Alltid gillat natur”

Men Oskars intresse för naturen och växter började tidigare än så.

– Jag är uppväxt på landet och har alltid gillat natur, biologi och djur. En sommar jobbade jag i plantboden på Rosendals trädgård och då lärde jag mig massor om växter. Där väcktes mitt intresse och en hel värld öppnade sig. Det är ju helt sjukt hur ett litet frö kan bli en växt med lite vatten och mineraler, säger Oskar.

I dag har det vuxit fram en stor växtcommunity i sociala medier, där folk delar sina erfarenheter, ger tips, köper och säljer och socialiserar kring allt som har med växter att göra.

– Växtvärlden är för alla och den växer sig starkare hela tiden, det är kul att folk i alla åldrar är involverade. Alla är väldigt tillmötesgående, uppmuntrande och det finns inga fel utan bara experiment med plantorna. Man kan alltid dra ett mail till mig eller fråga på Instagram om man undrar något kring växter, säger Oskar.

LISTAN: Heta trenden som växer lavinartat på Tradera

Sticklingar – en ekologisk aktie

På Tradera är det just nu superpopulärt med växter. Fröer, sticklingar och hela växter byter ägare i rasande takt. Oskar rekommenderar starkt att börja köpa och sälja sticklingar. En stickling är en bit av en växt som i sin tur kan bli en egen planta.

– Att köpa sticklingar är ekonomiskt hållbart. Det kan nästan jämföras med en aktie. Du köper en stickling och planterar. Om du vårdar växten kan man i sin tur ta sticklingar på den och sälja vidare till andra, berättar Oskar.

Att välja rätt växt

Det är inte alltid så lätt att veta vilka växter man ska köpa. Alla har vi stått där med en tår i ögat och stirrat på vissna blad och ledsna växter som vi inte riktigt vetat hur vi ska sköta. Men hjälp finns att få.

– Först bör man fundera över vilken typ av växter man gillar. Det finns en uppsjö av olika växtfamiljer och sorter som har olika former, färger och dofter. Det verkar verkligen finnas något för alla. För den som har ihjäl varenda växt den rör vid så hade jag börjat med en kaktus. Sedan är det bara att fråga och googla om man undrar något, säger Oskar.

På Tradera finns det massor av växtfamiljer och grupper som är populära. Några av de mest populära är Palettblad, Pelargoner och Suculenter. Men för Oskar kommer favoriterna ur familjen Kallaväxter.

– Jag tycker att kallaväxter är mest intressanta. Det som gör dem intressanta är att de inte kräver så mycket sol och skötsel. Man kan alltid försöka återskapa en Ecuadoriansk regnskog hemma men oftast räcker det med att vattna en gång i veckan, säger han glatt.

Bland Kallaväxter återfinner vi bland annat Philodendrons, Monstera, Gullrankor, Alocasia och Rhaphidophora tetrasperma. Växter som alltså inte kräver jättemycket skötsel men ändå pryder ett hem på ett utmärkt sätt.

– Philodendrons är coola. På Tradera säljs bland annat Pink Princess för omkring 1 600 kronor som är jätteinne med sin rosa färg. Det finns även Gloriosum för runt tusenlappen och Verrucosum kan man hitta för en femhundring, säger Oskar.

Namnen är många och det kan ta en stund att botanisera bland allt. Men Oskars budskap är givet.

– Plants make people happy. Det finns en teori som kallas biofoli som säger att vi gärna vill ha liv omkring oss och mår bra av det. Här spelar växterna en viktig roll. Det är vetenskapligt bevisat att om man omger sig av grönska och växter kan det minska stress, negativa tankar samt öka kreativitet och välmående, säger Oskar.

• Expertens bästa tips:

Odla på balkongen

– Hade jag haft en balkong hade jag skaffat mig en pallkrage med olika sorter kryddor som jag hade kunnat använda för matlagning. Jag gillar också växter som klättrar, tar över och ger en djungelkänsla. Exempel på det är klematis, kaprifol, kiwi eller kanske en pipranka. Är det en skuggig balkong finns det olika sorters coola hostor eller ormbunkar man kan köpa.

Anpassa efter väder och vind

– Det är lätt hänt att växter dör i den här värmen. Nu när det är extra varmt och soligt kan man ställa in växten en bit i rummet så att de inte dör Saharadöden i fönstret.

Växter verkar stressreducerande

– Genom att fascineras av växter och se dem växa kan man få en positiv distraktion. En positiv distraktion genom natur och växter är en miljörelaterad situation som förhöjer en persons psykiska tillstånd. Den kan blockera oroande tankar, ge upphov till positiva fysiologiska förändringar såsom lägre blodtryck och sänker mängden stresshormoner i kroppen. Naturen har visat sig ge upplevelser som kan ge positiva distraktioner.

Växterna som syns i sociala medier

– De mest populära växterna just nu i sociala medier är Calathea, Monstera, Fikus, Elefantöra och olika sorters Palettblad.

Expertens personliga favoriter

– Mina personliga favoriter är tillhör alla släktet Philodendron. De heter Radiatum, Hastatum, Verrucosum, Squamiferum och Micans. Det är växter som växer snabbt och klättrar på ett spännande sätt. Vissa av växterna har blad som förändras när de åldras, vilket gör att de känns som nya.

Fynda exotiska fröer

– Det finns massvis med spännande fröer på Tradera, det är kul när folk tagit med sig fröer från utlandet som de sedan säljer. Man kan hitta massor av fröer som kan bli vackra och ovanliga växter.

Kolla in hela utbudet på Tradera just nu. Vad är din favorit?

Relaterade produkter