Tradera Nyheter

Accessoaren som blivit superhet – igen

Armbandsuret överlevde krisen, och nu är accessoaren superhet igen. Här berättar samlaren Martin om trenderna – och klockan som kostade honom över en halv miljon kronor.

Klocktillverkarna kan sova lugnt igen. Bland yngre fashionistas har armbandsuret blivit ett självklarhet komplement. I dag drivs trenden till stor del av så kallade modeklockor, från varumärken som Michael Kors, Gant, Calvin Klein, Gucci, Louis Vuitton och Marc Jacobs. En annan viktig spelare är svenske Daniel Wellington, som på kort tid har byggt upp ett miljardimperium.
– I dag omsätter Wellington mer än vad alla andra klockföretag i Norge, Sverige och Finland gör tillsammans, säger klocksamlaren Martin.

Kolla in heta modeklockorna:

Daniel Wellington.

Gant.

Gucci.

”Berättar mycket om bäraren”

Till vardags jobbar Karlstadbon i IT-branschen, men passionen är klockor.
– Som man är det svårt att hitta ett smycke. Du har ju egentligen bara vigselringen och klockan att spela med. En klocka berättar också mycket om bäraren, säger han.Vad är det då som gäller just nu? Roséguld har gjort comeback under 2000-talet. Metallen (eller imitationer) säljer fortfarande bra, men experten tror att looken är inne i sin slutfas – nu går vi mer mot klassiskt gult guld igen. Så här ser en Michael Kors ut i roséguld.
I början av milleniet var trenden vräkiga klockor i den större skalan, med storlek upp och över 46-48mm. Damuren har länge hållit sig betydligt mindre än herruren, men från att ha varit nere på runt 20 mm ligger de nu väldigt nära herrmodellerna i storlek. Martin berättar att det är mycket unisex bland bärarna, även om den konservativa branschen envisas med att könsuppdela sina modeller.

Armbandet är såklart en viktig del av klockans utryck. Materialen har gått från traditionell stållänk och läder till de ”Nato-band” av nylon som bland annat Wellington använder. En fortsatt stark trend är dock vintage-läderarmband som ser använda ut, ofta med en ljusare söm. Vi byter ofta, och många väljer mer unika naturmaterial som ödla, struts eller alligator.

Har du aldrig sett ett armband av ökta ödla? Spana in här!

Populär present

Även klassiska varumärken som Patek Philippe, Rolex och Omega har kunnat rida på modeklockornas intåg. De fungerar som en ögonöppnare till ”den horologiska världen”, och det traditionella hantverket är därmed räddat.

– Ett mekaniskt armbandsur är fortfarande en populär studentpresent – och en riktigt fin klocka kan vara en inkörsport till intresset. Fördelarna med Tradera är att man kan köpa otroligt fint hantverk för en spottstyver, säger Martin.

Han rekommenderar att man börjar sin samling med en vintage-Omega, vilket omfattar tiden från mitten av 50-talet och ända fram till 80-talet.
– En sådan kan man hitta på Tradera till otroligt bra priser, med tanke på kvalitén. Du får ett exemplar för omkring 5 000 kr, och om man sköter klockan så håller den väldigt länge, säger han.

Kolla in den här militärversionen från Omega.

Starkast på vintage-marknaden är föga överraskande Rolex, och i fint originalskick blir de dyra. En svensk auktionsfirma sålde en speciell Daytona-modell för 7,5 miljoner kronor – men du kan faktiskt få en Rolex från 15 000 kronor.

Kolla, så här mycket kostar denna Explorer-modell.

Dyrast i samlingen

Martin anser dock att det finns tillverkare som är mer spännande. I dag består hans samling av ett tiotal klockor, och Karlstadbon har satsat på kvalitet. I januari sålde han sitt exemplar av den svenska militärklockan Lemania Viggen till Holland. Summan 125 000 kronor innebar nytt rekord för modellen, men vintage-uret var på inga vägar dyrast i hans samling.

Den titeln går till en nytillverkad klocka från Tyska A. Lange & Söhne – som kostar lite drygt en halv miljon kronor. Han tror dock inte att dyrgripen kommer kosta honom särskilt mycket över tid, för riktigt hög kvalitet står sig.
– När köparna blir fler och fler så ökar också priset och efterfrågan på klockorna. I de här svajiga tiderna som vi lever i har marknaden ändå legat stabil och snarare ökat, och i dag är det många som hellre investerar i klockor än i värdepapper, säger Martin.

Spana in alla klockor på Tradera just nu – för alla smaker och plånböcker här.

Relaterade produkter