Tradera Nyheter

Barnkläderna som föräldrarna slåss om – se topplistan

Statistiken avslöjar vilka barnkläder som är hetast just nu. Tradera har sammanställt de varumärken som svenskarna söker mest. Här kommenterar experten Sheila Nielsen hela topplistan.

Att klä barnen trendriktigt kan bli en dyr historia – experten rekommenderar Tradera, som hon anser är en mammas bästa vän. Nedan har vi listat de varumärken som svenskarna söker mest på Tradera. Sheila Nielsen på Barnplaggsguiden.se noterar att vi gärna handlar skandinaviskt. Och det ska helst vara ekologiskt med hög kvalitet.

1: Polarn O Pyret

Den ohotade förstaplatsen som svenskarnas favorit hålls inte oväntat av Polarn O Pyret. De älskade kläderna känns igen på företagets ”basrand”, som har följt med ända sedan den första kollektionen 1975.
– De är även kända för sin kvalitet och att kläderna går att ärva, generation efter generation. Det är därför farföräldrar gärna köper Polarn O Pyret, för de klädde sina egna barn i märket. I dag har företaget uppdaterat sin rand så att den är GOTS-certifierad, vilket är en jättestark ekologisk märkning, säger Sheila Nielsen.

2: Kavat

Den svenska tillverkaren Kavat dominerar i sko-segmentet. Dels har företaget en extremt stark miljöprofil. Deras XC-läder är dessutom smuts- och vattenavstötande, vilket gör att skorna tål tuffa tag. Varje år släpps de i nya färger, men köparnas ständiga favoriter är dojorna i rosa och med blomprint.
– Miljontals barn har lärt sig at gå i deras skor, och storsäljaren är Edsbro. Utöver sin kvalitet är Kavat också kända för sin passform – deras skor passar bra även för breda babyfötter, säger hon.

3: Molo

Danska Molo erbjuder en hög kvalitet och lekvänliga kläder. Företagets signum är en stark grafik, som ofta inkorporerar olika djur.
– I nio fall av tio har kläderna ett tryck. Molo är bland annat kända för att blanda fotoprint med olika krumelurer – de trycken är jättepopulära, säger Sheila Nielsen.

4: Ralph Lauren

– Ralph Lauren har ett väldigt brett sortiment, med allt från skjortor och klänningar till mjukiskläder. Men plaggen är väldigt klassiska och Ralph Lauren är ett statusmärke, för de är svindyra. En barnskjorta kan kosta 800 kronor, säger hon.
Företaget har funnits länge på marknaden, men till skillnad från de skandinaviska barnkläderna har Ralph Lauren inte kommit särskilt långt i sitt miljöarbete. Sheila Nielsen tror dock att de kommer tvingas hoppa på det ekologiska tåget inom kort.

5: Mini Rodini

På ett årtionde har det här svenska företaget blivit en favorit, och just nu är deras kläder supertrendiga. Till skillnad från ovanstående konkurrent gör Mini Rodini allt för att minska sina koldioxidutsläpp. Exempelvis bryts deras plastpåsar ned på fem år.
– Mini Rodini är kända för sina färgstarka prints och de vill verkligen understryka sin miljömedvetenhet. De tar stor hänsyn även när det kommer till transporter. Exempelvis får inget flygas in. Allt skeppas på båtar, och det kan ibland innebära att en kollektion lanseras för sent bara för att en båt inte kommit in i hamn i tid, säger Sheila Nielsen.

6: Newbie

KappAhls barnklädesmärke har gjort succé – med flera egna butiker, den senaste i Mall of Scandinavia. Sheila Nielsen anser att Newbie är ett budgetmärke som samtidigt är exklusivt – lyxiga kläder till ett bra pris
– Newbie har blivit kända för sin avskalade stil, det är enkelt och skandinaviskt med sobra färger. De har exempelvis ett otal varianter av leggings med volang på rumpan, säger hon. 
Nielsen berättar att vissa klädmodeller kan vara svåra att få tag på, och det gäller inte bara för de limiterade kollektionerna. KappAhl anstränger sig för att använda ekologiska tyger, och detta gäller alltid för de minsta storlekarna

7: Villervalla

Sedan 2005 har Villervalla tillverkat färgstarka unisexkläder, ofta med inslag av ränder. Företagets signum är dock stjärnan. De har storlekar från nyfödd och upp till tolv år.
– Jag vet att Villervalla är väldigt populärt runt om i landet, men i Stockholm är de kanske inte lika stora längre. Företaget förknippas med hög kvalitet och kläder som tål att lekas i utomhus, säger hon.

8: Zara

Det spanska märket gör barnkläder som påminner om vuxenkläder. Och det finns goda möjligheter för dottern att matcha sin mammas outfit. Stilen är klassiska kläder i milda färger. De spanska barnen är dock småväxta jämfört med våra ungar, så Sheila rekommenderar dig att gå upp ett steg, exempelvis från 6 månader till 9-12 månader.
Zara är ett väldigt populärt märke. Det är snygga kläder till ett bra pris. De har bland annat väldigt fina jackor och bra, smala jeans. Men kläderna har ingen ”funktion”, det är finkläder som man inte leker i utomhus, säger Nielsen.

Relaterade produkter