Tradera Nyheter

Barnkläderna som svenska familjer krigar om

Mini Rodini, Reima, Polarn O. Pyret, H&M och Ver de Terre.
Att hitta rätt bland alla barnkläder är inte lätt, därför tog vi hjälp av experten Sheila Arnell för att reda ut de hetaste märkena.
Vad man ska tänka på när man handlar begagnat och vilka kläder svenska barnfamiljer krigar om just nu.

Barnkläderna som är heta i höst – spana in utbudet just nu!

Årstiderna förändras och då gäller det att hänga med. Plötsligt är snön eller regnet en faktor och då gäller det att våra minstingar har skydd som klarar både väta och kyla.

Men hur vet man vad man ska satsa på, vilka färger som gäller och vad man ska undvika?

Vi vände oss till tvåbarnsmamman Sheila Arnell, 29, som står bakom sajten barnplaggsguiden.se. Det hela började när Sheila skulle handla kläder till dottern, i dag 5,5 år, och märkte svårigheterna med kvalitet, storlekar och materialval.

– Jag är en materialtönt. Jag tycker att det är viktigt med kvalitet och att kläderna ska hålla. I början köpte jag mycket fel och då tänkte jag att jag kanske inte är ensam att vara lite vilse. Då startade jag guiden. Och jag var inte ensam, förklarar Sheila.

”Mer betalt för begagnat”

Efter många år i branschen så vet Sheila vad som är bra och inte när det gäller barnkläder och vi tog naturligtvis hjälp av henne för att reda ut vad som gäller och vilka märken som är heta på second hand-marknaden just nu.

Vilket är ditt bästa second hand-fynd?

– Jag har köpt mycket second hand tidigare. Bland annat köpte jag en fleeceoverall från danska märket Ver de Terre för några hundralappar. Det är ett eftertraktat och bra märke. Som ny kostar en sådan overall över 1 000 kronor. Sedan har jag både köpt bra och även gjord bra försäljningar av kläder från Mini Rodini, där har jag till och med fått mer betalt second hand än vad de kostade nya i butik, säger Sheila.

Spana in allt från Ver de Terre och Mini Rodini här!

”Bra begagnat-plagg”

Okej, men vad ska man som förälder spana efter i höst/vinter?

– Första tipset är att bara köpa det som man verkligen vill ha. Bra är att köpa ytterplagg begagnat. Men då gäller det att de ska vara i relativt nyskick. Problemet annars kan vara att plagget är slitet och kanske tvättat många gånger, och då kan membranet som ska hålla en skaljacka vattentät eller en overall från att stöta bort vatten vara skadat.

– Fleece är annars ett bra plagg att köpa begagnat, det slits inte så mycket och sedan innehåller det en del plast så det är bra att köpa begagnat så att man inte köper nytt och bidrar ännu mer till platskonsumtionen.

– Barnkläder i paket är också bra att fynda. Ofta säljer föräldrar iväg grejerna i paket och där kan det ibland finnas riktiga fynd att göra.

Och vad ska man se upp för?

– Allt för slitna kläder och kopior. Tänk också på att bilder kan vara missledande och kanske inte avslöja allt. Fråga gärna en gång för mycket innan du köper, be säljarna skicka fler bilder.

När det gäller jackor och overaller – vad gäller där?

– Titta på välkända varumärken och att de är i bra skick – då kan de vara värda att köpa. Avstå från alltför billiga och slitna plagg. Som förälder är man ju ute efter funktion för sitt barn – att de ska vara varma och inte blöta. Glöm inte att titta på märkets slitstyrka, vattenpelare och så vidare.

– Säkra kort när det gäller utekläder är annars märken som Reima, Polarn O. Pyret och Mini Rodini. Det är bra märken med bra kvalitet – om de inte är för slitna. Och de är ganska eftertraktade på bland annat Tradera, säger Sheila.

Fynda till ditt barn – här finns:

• Overaller

• Jackor

• Regnställ

Vilka färger fungerar bäst i höst?

– Trenden är att det är ljusare färger på våren och lite mörkare på hösten. Men nu handlar mycket om pudrat rosa, lila och marinblått. Klara färger är också bra för att kunna hålla uppsikt på var barnet är. Annars har det också kommit ett mer ”vuxenfint” mode för barn som är lite mer sobert.

Och inomhus?

– Jeans är det mycket just nu i alla dess former – byxor, hängselbyxor och dresser. Bland flickor är det fortfarande volanger som gäller. Men det bästa för barn är väl att nästan allt funkar.

Vad är överraskningen i år rent klädmässigt för barn?

– Ingen egentligen. Kanske lite med paljetterna på tröjor, mössor och allt annat som kom i fjol, men som fått ännu mer uppsving i år. Annars handlar mycket om eko-tänket även för barnkläder.

Vilka är då de hetaste plaggen på förskolan i höst?

– Det skulle vara jeans och bomberjacka för de små då, eller en Parkas. Och Puffers, korta dunjackor för barn, är också poppis. Mönstermärrigt är det mycket blommigt och rutigt som gäller nu och i vinter.

Spana in trendiga barnkläder här!

• Bomberjackor

• Jeans

• Parkas

Titta in på heta utbudet på Tradera just nu. Vad letar du efter till dina barn?

Relaterade produkter