Tradera Nyheter

”Du som privatperson kan göra skillnad”

Skippa ångesten och köphetsen på Black Friday.
Satsa på att njuta av alternativet och miljövänliga White Monday – nu på måndag – i stället.
– Du som privatperson kan göra skillnad, genom att köpa kvalitet som håller och begagnat eller dela inköp med grannar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, en av organisationerna bakom White Monday.

Hitta perfekta prylarna på ”white monday” här.

Fenomenet Black Friday skapades i USA som startskottet för julhandeln. Den inträffar fjärde torsdagen i november och dagen har varit början för landets julhandel sedan 1952, även om begreppet ”Black Friday” uppkom i början av 2000-talet.

I Sverige fick Black Friday fick sitt genombrott 2013. Som en motpol till all överkonsumtion som dagen innebär med sina rabatter och erbjudanden, startade i fjol White Monday.  I Sverige har över 120 företag, organisationer & influencers slutit upp för att visa på alternativ till nykonsumtion. WWF, Naturskyddsföreningen och Tradera är exempel på organisationer som står bakom kampanjen White Monday.

– Black Friday rimmar illa med den klimatångest och miljöstress som alltfler känner. Hela vår affär handlar ju om att främja återbruk och att låta bra saker få leva längre. Därför är White Monday något vi självfallet vill stödja, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

”Utmärkt tillfälle”

Så se till att släppa på stressen inför Black Friday-hysterin – marknadsundersökningsföretaget YouGov har genomfört en undersökning som visar att mer än var tredje svensk känner stress, ångest eller avsmak inför Black Friday – och se till att främja återbruk och klimatsmarta val nu på måndag.

White Monday, som infaller den 19 november, visar istället upp mängder av alternativ till nykonsumtion. På hemsidan www.whitemonday.se finns mängder av prova på-rabatter på reparation, second hand & hyra av varor. Det gör det lätt för konsumenter att hitta alternativ som inte tär på miljön.

– White Monday är ett utmärkt tillfälle att informera om de negativa konsekvenser som den ökade konsumtionen kan leda till – dels i form av klimatutsläpp, dels allvarlig påverkan på djur och natur på jorden. Det är också en unik chans att förklara att du som privatperson kan göra skillnad, genom att exempelvis köpa kvalitet som håller och begagnat eller dela inköp med grannar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, WWF, i ett pressmeddelande.

Håll utkik

Drygt en tredjedel av svenskarna är konsumtionströtta – alltså känner en olust kring att köpa och konsumera nyproducerade varor, enligt en Sifo-undersökning. Samtidigt uppmuntrar handeln till köphets och överkonsumtion.

Regeln för att få delta som samarbetspartner i White Monday är löftet att avstå Black Friday. Under måndagen kommer samtliga deltagare sprida budskapet i sociala medier under hashtagen #whitemonday. Håll utkik efter vitdekorerade butiker, vitklädda medarbetare samt bilder och filmer i internets alla vråer.

White Monday lanserades första gången 2017. I år arrangeras White Monday av den ideella föreningen Medveten Konsumtion tillsammans med grundaren av kampanjen, Henning Gillberg. Med i kampanjen finns över 120 företag, influencers och organisationer från olika branscher. Se hela listan på whitemonday.se.

Relaterade produkter