Tradera Nyheter

Emilia de Poret: ”Så fyndar du drömväskan”

Chanel, Dior, Hermès och Louis Vuitton. Nu har de klassiska lyxväskorna blivit en åtråvärd accessoar bland unga tjejer. Här berättar modeexperten Emilia de Poret om varför man ska investera i kvalitet – och hur du fyndar drömmodellen.

Just nu gör de stora modehusen mest pengar på sina accessoarer – och de exklusiva väskorna säljer som aldrig förr. Bakom trenden finns en helt ny kundgrupp.
– I dag köper väldigt unga kvinnor dyra väskor. Nu önskar man sig en Michael Kors-väska i födelsedagspresent. Det är där unga lägger sina pengar i dag – man kan klä sig i budgetplagg men sparar länge för att få råd med den exklusiva väskan, säger modeexperten och författaren Emilia de Poret.
Tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow har hon gett ut boken ”Säker stil”, och de två driver Sveriges största modepodd, med samma namn.

Samma accessoar som farmor

Emilia de Poret berättar att dagens tonåringar drömmer om samma varumärken som deras farmor och mormor köpte – i vissa fall kan det faktiskt vara exakt samma väska. Det finns flera 50-talsmodeller som fortfarande fungerar i dagens modebild. Ett exempel är Kellyväskan från Hermès. Den fick sitt namn efter att Grace Kelly använt väskan för att gömma sin gravidmage för paparazzifotografer. Beroende på utförande kostar den från 70 000 kronor upp till flera hundra tusen kronor, för de som exempelvis väljer krokodilskinn. I dag bärs klassiker från Chanel, Hermès och Louis Vuitton av alla generationer.
– Det är det som är roligt med de här väskikonerna – de funkar för alla åldrar och alla stilar. Man kan se tjejer med skinnpaj, trasiga jeans och sneakers med en Chanelväska. Den fungerar lika bra för en tjej med rockig stil som för en 80-årig dam i Paris, säger Emilia.

Emilias första lyxväska

Modeexperten minns när hon själv tog steget och investerade i sin första kvalitetsväska.
– Det var en Chanelväska som jag köpte när jag var omkring 27 år. Då var jag mitt uppe i min musikkarriär och hade precis signat ett nytt skivkontrakt. Den kostade 10 000 kronor vilket var jättemycket pengar då – men för mig var det ens livsinvestering, likaväl som att köpa en smycke, säger hon.

Och Emilias väska är fortfarande lika aktuell nu som då. Under 1990-talet rådde länge en hets kring att ständigt vara uppdaterad med den senaste ”it-väskan”. Modeexperten konstaterar att den trenden har svalnat, delvis på grund av att det blir ekonomiskt ohållbart. Nu satsar många på att hushålla ett mindre urval av kvalitetsväskor, och allt fler vågar investera i en fin jobbväska – inte bara kvinnor.
– Mode kommunicerar något och det gäller även för väskan. I dag vill vi vara presentabla på jobbet, och om man slår ut kostnaden över tio år så blir kvalitetsväskan kanske inte dyrare än flera slit och släng-väskor. Jag brukar säga att man ska se till PPA – ”pris per avvändning”.

Loggorna har gjort comeback

Efter 90-talets vurm för stora vräkiga loggor kom en lång period där köparna inte ville skylta med sina dyra inköp, men nu har ”blinget” gjort en comeback – om än i mer diskret form. Bland annat visar Gucci och Louis Vuitton gärna sina uppdaterade monogramväskor. Parallellt existerar en mer minimalistisk trend – med märken som Céline, där väskans identitet endast signaleras med en välbekant design. Priserna är höga, men modeexperten anser att man faktiskt får vad man betalar för.
– En exklusiv väska är en accessoar som man kan ha över generationer, för kvalitén är så hög. Så det finns också en förklaring till varför de kostar så mycket. Om man lägger lite mer pengar så håller väskan längre, och jag satsar hellre på kvalitet än kvantitet, säger Emilia.

Den höga kvalitén innebär också att väskorna håller ett bra värde på andrahandsmarknaden, och som köpare kan man lita på att den begagnade väskan kommer hålla för en andra, och rent av tredje ägare.
– Det ligger i linje med hållbarhetstrenden inom modebranschen. Genom att välja kvalitet och köpa secondhand via sajter som Tradera har cirkeln slutits. Då gör man en bra grej för miljön, och det tycker jag är att shoppa smart, säger hon.

Fler vågar ta steget

Emilia slår fast att auktionssajter som Tradera med flera har bidragit till att fler vågar satsa på exklusiva väskor i och med att man ganska enkelt kan sälja den vidare. Just nu toppas de dyra väskorna av den här klassikern för 31 000 kronor. En annan dyrgrip är denna Lady Dior. 
Vad en väska är värd som second hand beror på modell och ålder, men Emilia tycker att man generellt bör räkna med att ett begagnat exemplar ska kosta minst 30 procent under nypriset.
Emilia de Poret varnar slutligen för att det kan vara svårt att identifiera kopior, för de kan vara otroligt välgjorda. I vissa fall levereras de med en dustbag och kartong som ser korrekta ut. Experten tycker att man ska granska väskan på tillverkarens hemsida, eller ännu hellre gå till butiken se den i verkligheten. Hon uppmanar alla att vara en jobbig kund och be om bilder som visar alla detaljer, från blixtlås till innerfoder. Och om priset är orimligt lågt – ja, då är det också en orimlig annons.

Relaterade produkter