Tradera Nyheter

Experten: ”En Rolex såldes för 150 miljoner kronor”

Två Rolex-klockor såldes för över 380 000 kronor på Tradera.
Och klockan som accessoar är hetare än någonsin.
Här är klockorna som är populärast, de gamla dyrgriparna från 1950-talet du ska hålla hårt i.
– En Rolex Daytona såldes för 150 miljoner kronor, säger experten Bo Sehlstedt på Regawatches.

Klockan i guld som såldes för en kvarts miljon – kolla in bilderna.

Det brukar ju heta att siffror och statistik aldrig ljuger. Inte i det här fallet heller.

När statistik över de 15 dyraste föremålen som auktionerats ut på Tradera så kommer två klockor på topp-15-listan.

Den 3 februari i år såldes en oanvänd Rolex Sky-Dweller för 137 900 kronor på sajten.

Den 22 oktober såldes den här dyrgripen i 18 karats guld för 245 500 kronor.

Tradera Nyheter tog hjälp av klockexperten Bo Sehlstedt på Regawatches som just nu har över 40 olika klockor ute till försäljning på sajten.

På Tradera har de bland annat sålt en Oris Divers Sixty-Five för strax under 14 000 kronor.

Bo Sehlstedt avslöjar varför Rolexen är så populär, hur klockan står sig som accessoar 2018, de heta märkena i rimliga prisklasser och de riktiga gamla godingarna som kan vara värda egentligen hur mycket som helst.

Heta modellerna som är högvilt just nu:

• Originalet helt oanvänd i box – över 100 bud. Se den här.

• Klassikern med läderband för över 3 000 kronor. Kolla här.

• Vintagemodellen med snart 100 bud. Kolla in den.

Till att börja med, de två Rolex Sky-Dweller-klockorna som såldes på Tradera för över 380 000 tillsammans, vad gör dem så dyra och populära?

– Rolex (https://www.tradera.com/search?q=rolex&categoryId=19) har varit väldigt bra investeringar genom åren och i modern tid har det varit svårt att misslyckas om man köpt en nylanserad Rolex-modell. Sky Dweller är relativt ny då den lanserades först 2012 i dyra ädelmetalls-versioner, för att sedan följas upp 2017 av den stålversion som nu blivit extremt populär och svår att få tag på.

Vilka klockor är hetast och har störst efterfrågan enligt er just nu?

– Bland dyra klockor skulle jag säga att Rolex tillsammans med Patek Philippe är de som verkligen lyckats hålla uppe intresse och väntetider för vissa av sina modeller.

– Tittar man på mer överkomliga klockor vilket är det vi säljer (i prisklassen 1 000 kronor till 20 000 kronor) så upplever vi att stryktåliga klockor är mest populära. Victorinox I.N.O.X.-modeller är ett lysande exempel på klockor som klarar det mesta, ser tuffa ut och har en rimlig prislapp.

– Bland modeklockor med relativt lågt pris så fokuserar vi på Gant och de är väldigt populära. För de som tar steget upp till ett schweiziskt ur så är Victorinox enligt oss det mest prisvärda man kan köpa och det är också ett märke vi säljer mycket av. För den som har möjlighet att gå ytterligare ett steg upp i prisklass så har man fantastiska helautomatiska och mekaniska ur från Oris i prisklassen runt 10 000 kronor att välja bland.

Guldklockan som gick loss för en kvarts miljon. Har du sett någonting snyggare förut?

”Många väljer…”

Hur står sig klockan som en accessoar 2018?

– Totalt sett bättre än någonsin. Den största skillnaden är väl att vi fått en breddning av vilken typ av klockor som bärs. Många väljer smartklockor från till exempel Apple eller Samsung. Andra väljer rena aktivitetsklockor från exemplevis Garmin.

– En tredje kategori är de rena modeklockorna från Gant eller Daniel Wellington. Slutligen har vi de klassiska, ”riktiga” klockorna från Schweiz där Victorinox med priser från strax under 2 000 kronor hos oss är en bra startpunkt och sen har man klockor i alla segment hela vägen upp till de allra dyraste märkena som Patek Philippe, Audemars Piguet och Vacheron Constantin.

Vilka gamla klassiker finns det som kan vara värda mycket pengar?

– Rolex Daytona är väl det enkla svaret på det. Daytonan kostade under tusenlappen när den lanserades på 1950-talet. För drygt ett år sedan auktionerades Paul Newmans Daytona för cirka 150 miljoner kronor.

– Rolex och Patek Philippe är ganska dominerande när det gäller dyra vintageklockor, men det finns absolut modeller från bland annat Omega som kan vara värda rejäla pengar också.

BILDEXTRA: 28 år gammal och kostar 178 000 kronor. Slår du till? Kolla här!

Till sist, vad avgör prisbilden på exempelvis en begagnad klocka?

– Nypriset är givetvis en viktig faktor och ska man göra en bra klockaffär så är det givetvis centralt att inte betala för mycket när man köper den. I övrigt är det skick, popularitet, servicehistorik och så vidare som avgör.

Vilken klocka är du 2018? Leta bland tusentals exemplar här!

Relaterade produkter