Tradera Nyheter

Fynda modeaccessoaren som överlevt i generationer

Fynda dina Ray-Bans på Tradera. De ikoniska pilotbrillorna designades för 80 år sedan – men är lika heta i dag. Hur är det möjligt? Här är filmerna som ligger bakom företagets framgångar, generation efter generation.

Sommaren står för dörren och du har förmodligen redan plockat fram ditt lager av solglasögon. Om brillorna känns daterade så finns det ett säkert kort – investera i ett par Ray-Bans. För många kan det kännas just som en investering, i och med att märket är väldigt dyrt. Oavsett modell är det svårt att komma under 1 500 kronor för ett nytt par. En lösning är Tradera. Där finns ett stort utbud av Ray-Bans, och det är inte ovanligt att glasögonen säljs för hälften eller en tredjedel av nypriset.

Det finns ett fåtal modeaccessoarer vars design har överlevt generation efter generation. Ett exempel är solglasögonen från Ray-Ban. Företaget lanserade sin modell ”Aviator” redan 1937, då med stridspiloter som målgrupp. Men sedan 50-talet har Ray-Ban haft en självklar plats i amerikansk populärkultur. Bakom framgångarna ligger en rad ikoniska modeller och smart produktplacering.

1952 lanserades ”Wayfarer” och modellen blev snabbt en standardaccessoar i Hollywood. De moderna solglasögonen med plastbågar bars bland annat av James Dean i klassikern Ung rebell från 1955. Tio år senare släpptes ”Olympian”, den första wrap around-bågen i sitt slag. Glasögonen fick sitt genombrott i kultfilmen Easy Rider från 1969. De följdes av ännu en biker-favorit – Dirty Harry röjde loss i ett par ”Ray-Ban Balorama” 1973, och succén var ett faktum.

En av de viktigaste filmerna var dock Top Gun från 1986. Alla ville ha samma pilotbrillor som ”Maverick” och kioskvältaren innebar att försäljningen av Ray-Ban Aviator ökade med 40 procent. Snart 80 år efter att modellen lanserades är pilotbrillorna superheta. Ray-Ban får dessutom ses som en unisex-pionjär. Du kan bära deras glasögon vare sig du är Marilyn eller ”Iceberg”. Välj ett säkert kort på uteserveringen i sommar.

Relaterade produkter