Tradera Nyheter

Här är svenska trenderna som går på export

Dags att uppdatera garderoben? Tänk efter ett varv extra, för hetaste trenden just nu är inte ‘nytt’ – utan ‘medvetet’. “De mest intressanta är de unika plaggen som hjälper bäraren att förmedla något eget”, säger modeexperten Lisa Corneliusson.

Mode och kläder har länge varit en statussymbol och eftertraktat. Men även om själva märket fortfarande spelar stor roll börjar andra aspekter av plaggen att uppvärderas. ”Fast fashion” samt slit och släng-tänk ersätts av mer medvetet mode där egenskaper som hållbarhet och ursprung är eftertraktat. På sikt kan detta omforma hela branschen. Det menar Lisa Corneliusson som tillsammans med Emma Elwin driver modesajten makeitlast.se.

– Jag tror det här skiftet sker successivt men relativt snabbt. Om tio år kommer definitionen av vad som är lyx vara en helt annan än dagens, säger hon.

H&M inte bara slit och släng

Svenska klädmärken har länge gått urstarkt och märken som Filippa K, Gudrun Sjödén och Odd Molly är självklarheter i många garderober. Likväl som mainstreammärket H&M. Men trots att klädjättens plagg många gånger är billiga, och av många ses som slit och slängkläder, håller även de på och arbetar med hållbarhet. Insikten om att det inte går att massproducera helt utan att ta hänsyn till naturens resurser finns nu i de flesta modebolag. Därför tycker Lisa att H&M absolut är värda en andra chans.

– Precis som flera andra kedjor jobbar H&M med att justera sin affärsmodell för att fungera i framtiden, och ta mer hänsyn till planeten och personerna som jobbar i produktionsledet.

Sugen på en ny vårkappa – kolla in den här från Filippa K, eller varför inte den här från Gudrun Sjödén?

Bestående är det nya heta

När det gäller årets trend och vad som är senaste mode tror Lisa att hållbar design är det som kommer prägla inte bara våren – utan all modeutveckling framöver.
– Ja, definitivt. På världens ledande modeskolor lär sig unga designers att ta hänsyn till hållbarhetsaspekten redan när de ”sourcar” material.

Ok, vilka modetrender väntar du ska få fotfäste i Sverige?

– Trender som har gemensamt att vara mer bestående. Tidlös design och bra kvalitet. Tjänster som att hyra ut plagg eller att erbjuda reparationer. För varumärken att blanda nya och gamla kollektioner i sina butiker.

Vilka svenska trender ser du kan gå på export?

– Vi är bra på bra basplagg och brukar få erkännande för det även utomlands. Så kommer det nog att vara fortsatt.

Slutligen, vad kommer att vara ditt viktigaste plagg i vår – och vilket kommer inte ut ur garderoben?

– Som varje år: bekväma jeans, slitna t-shirts, vita sneakers. Jag skänker bort sånt jag inte använt på väldigt länge.

På jakt efter ett par vårjeans? Kolla in de här från Replay. Nya sneakers? Här hittar du ett par fräna halvhöga.

Relaterade produkter