Tradera Nyheter

Parfymexperten: Så här vill svenskarna dofta i sommar

Cocos, blommor och en flört med det marina. På sommaren plockar parfymerna fram glädje och glitter i blicken, enligt doftexperten. “Sommaren är kort i Sverige – våga ta ut svängarna”, säger Linda Landenberg.

Är du också en av alla de som hittar en favoritparfym, köper ett par flaskor och håller dig till doften oavsett årstid eller humör? Då bör du fundera på att våga ta ut svängarna mer, tycker Linda Landenberg, doftexpert. Hon menar att din doft ska vara en del av ”dagens outfit” och matcha både humör och dagens åtaganden – en doftgarderob, helt enkelt.
– Du planerar ofta vad du ska ha på dig på morgonen och väljer kanske olika kläder beroende på om du ska på ett viktigt möte eller leka med barnen i trädgården. Välj doft efter det!

För tankarna till semester

Det är inte bara dagar som fordrar nya dofter; även de olika årstiderna brukar leda till ett ökat tryck i parfymbutikerna. På somrarna lockar doften av cocos mer än någonting annat, någonting Linda tror beror på associationen till semester, ledighet och avbrott från vardagen.
– Generellt sett älskar folk cocosdoften, det ger glädje och glitter i blicken. Testa Tom Fords Soleil Blanc som innehåller blomman ylang-ylang, vilken man brukar omskriva som en afrodosiak, den är superhärlig! Även Giorgio Armanis ”Sun di Gioia” har en rund och lite sensuell ton av blomman frangipani. Annars är tropiska blommor med undertoner av sötma ett säkert kort när solen tittar fram, säger hon.

Även män gillar värme och hetta men är vanligtvis inte lika förtjusta i det på sommaren. Medan många kvinnor dras till det fruktiga tenderar andra, både män och kvinnor, att lockas av det marina temat med saltstänk, havsbris och tång. Här tipsar Linda om Calvin Kleins dam- och herrdoft med namnet Reveal.
– Den som vill ta steget längre bör testa ”Acqua di Sale” från det nischade varumärket Profumum Roma.

”Välj en doft som gör dig glad”

När du ska välja en ny doft kan det vara en bra idé att gå till affären för att se vilket märke och vilken doft som tilltalar dig. Du bör dock inte stirra dig blind på prislappar eller märken – om du blir glad och känner dig välklädd i doften är det bara att testa.
Du kan förstås köpa flaskan i butik, men vill du prova nya dofter och lyckas hålla nere prislappen kan du ta en titt på Tradera. Här finns hundratals olika parfymmärken, många du kan testa för fyndpriser.
– Sommaren är kort i Sverige, våga ta ut svängarna. Unna dig en semesterdoft och spara inte! Använd den och njut av livet. Du springer inte runt i samma frisyr och nagellack år efter år, du vill framhäva dig på olika sätt och du har olika humör. Häng inte fast vid en discodänga, kör lite olika.

Linda tipsar: Här är de 5 hetaste dofterna i sommar

Clean Reserve Collection – Rain (unisex)
“En tyngd och närvaro likt de dramatiska åskmolnen som sveper in under sommartid”.

Giorgio Armani – Acqua di Giò Profumo (han)
“En stilig kavaljer till sommarkvällarna med rökelse och enbär”.

Escada – Agua del Sol (hon)
“Ett bord av lockelser, exotisk frukt som aprikoser och päronsorbet”.

Oscar de la Renta – Extraordinary Pétale (hon)
“Sprudlande och positiv med champagnebubblor och undertoner av klassisk ros”.

Ralph Lauren – Polo Bleu (han)
“Med den citrusdoftande örten verbena och en bas av mocka skapas den perfekta balansen av en obekymrad medvetenhet”.

Relaterade produkter