Tradera Nyheter

Räddningen: ”Är en mammas bästa vän”

Klädtrenderna är lika påtagliga för barn som för vuxna – och de hetaste märkena kommer faktiskt från Sverige. Men att hålla ungarna välekiperade kan gå hårt åt plånboken. Sheila Nielsen på Barnplaggsguiden konstaterar att Tradera är en mammas bästa vän.

Med ett oändligt utbud kändes klädinköpen som en djungel. Sheila Nielsen såg behovet av en konsumentblogg och startade Barnplaggsguiden.se. Genom åren har tvåbarnsmamman hunnit recensera otaliga plagg, och hon har koll på vad som gäller i lekparken. För man ska veta att trenderna inom barnkläder tas på blodigt allvar.
– Föräldrar är en sinnessjukt stark köpgrupp. Jag förstod det inte själv innan jag själv hade fått barn – men de är ju det bästa som man någonsin har skapat, och då vill man också köpa det bästa till dem. Men det kan vara rätt så obehagligt, säger Sheila Nielsen.

Hetaste klädmärkena är svenska

I dag finns alla världens plagg ett knapptryck bort, men faktum är att de hetaste klädmärkena är svenska. Och vår stil gillas även av Hollywoodkändisarna. Exempelvis klär Sarah Jessica Parker och paret Beckham sina barn i Livly. Andra svenska succéer är I Dig Denim, Polarn O Pyret, samt One We Like. Att klä barnen i de trendiga plaggen kostar dock en hel del. Sheila Nielsen rekommenderar Tradera, där de flesta varumärkena finns representerade.
– Tradera är en mammas bästa vän, och det handlar inte bara om att spara pengar. Vi vill handla ekologiskt, och en del i att vara miljömedveten handlar ju om att köpa begagnat om det går – för att minska konsumtionen i samhället, säger hon.

Färgglatt och djurmotiv

Sheila Nielsen konstaterar att barnkläder kan kosta hur mycket som helst, med märken som Hugo Boss, Dior, Ralph Lauren och Burberry. Ett annat exempel är de svenska prinsessornas favorit, Marie-Chantal, vars barnklänningar kan kosta upp till 2 000 kronor.
Barnens mode ligger vanligtvis en säsong efter de vuxna, men vissa tillverkare kan kopiera ett hett plaggg och ha det i produktion inom loppet av tre veckor. Just nu är det mycket bombarjackor som gäller. En annan trend är stora färgglada tryck, ofta med galna djurmotiv. Hängselbyxorna har länge lyst med sin frånvaro, men nu är de tillbaka. På fötterna har de klassiska kängorna med snörning gett vika för sneakers och basketskor.

Mini Rodini är extremt trendiga just nu. De har nyligen släppt en sneaker som är superekologisk. Den är fantastisk – och man kan typ äta den. Kavat tycker jag är trendsättande inom skor. Det är ett svenskt familjeföretag, och miljontals barn har lärt sig att gå i deras skor. De har en väldigt hög kvalitet och det är ett säkert märke. Deras sneakers i skinn och tyg är otroligt bra, säger Sheila Nielsen.

Giftfria kläder

Du hittar Mini Rodini och Kavat på Tradera. En tydlig trend är materialmedvetna konsumenter. Dagens kläder ska vara giftfria.
– Nu pratar man väldigt mycket om att ”plastbanta”, vilket innebär att man tar bort all plast i sin vardag. Man vill också ha närproducerade kläder och stöttar gärna små företag. Det är exempelvis väldigt populärt att beställa hemmasydda leggings som tillverkas hemma av svenska morsor. Men det är väldigt dyrt, säger hon.

I dag är en stor del av kollektionerna unisex, men detta är inte alltid något som barnen själva efterfrågar.
– Flickor accepterar byxor ungefär fram till treårsåldern, sedan går klänningståget och de vill inte ha något annat. Min dotter var helt ointresserad av klänningar innan dess, men likaförbannat kom det. Nu vill hon helst av allt ha sin Frost-klänning, men den får hon bara ha på sig hemma. Det kan vara en ganska bra muta: ”Om du följer med hem nu så får du ha Frost-klänningen”. Det är galet, säger Sheila Nielsen.

Relaterade produkter