Tradera Nyheter

Steve McQueens ikoniska plagg är tillbaka

Bikerjackan är en tidlös klassiker som känns superhet våren 2016 – det konstaterar modeexperten. För damerna är det även aktuellt med färgade varianter, exempelvis i rosa, blått och vitt. 
På herrsidan gör Steve McQueens ikoniska mockajacka comeback.

I vår är skinnpajen ett självklart plagg i garderoben. För damerna är det helt rätt med färgade mc-jackor – 2016 är trenden tydlig hos bland andra Louis Vuitton, Saint Laurent och Alexander Wang. Tradera har allt du behöver för våren. Satsa på en vit modell, som den här från River Island – en blå skinnjacka från H&M, eller varför inte en rosa variant från Pimkie. Givetvis funkar även den klassiskt svarta, som den här från Joseph, en gång med nypriset 10 000 kronor.

Det är den traditionella mc-skärningen som gäller både för damer och för herrar – en modell som har stått sig i mer än 60 år.
– Den ikoniska bikerjackan är en tidlös klassiker som för tankarna till Marlon Brando och 50-talet, säger Oscar Arrsjö.

För många är han bekant som stylist på tv, men Oscars hemmaplan är som modeexpert och designer för svenska Frontmen. Han berättar att skinnjackan gjorde ett rejält återtåg för cirka fem år sedan och nu finns plagget i var mans garderob. I dag hittar man många uppdaterade varianter av den klassiska mc-jackan, men skinnpajen kommer även i avskalade modeller med racingkrage – se ett exempel här.

Bland de heta märkena nämner experten Amerikanska Schott som tog fram den första MC-jackan i skinn, med Perfecto som var den första jackan någonsin med blixtlås. Här kan du buda på ett exemplar. Oscar slår givetvis även ett slag för svenska Frontmen. Och äkta vintage är alltid hett.
– Ett riktigt original som Perfecto samt äldre modeller från de exklusiva modehusen betingar en bra slant, säger han.

Nu gör även Steve McQueens ikoniska plagg comeback. Mockajackan görs av insidan eller ”köttsidan” av djurets hud, medan en traditionell skinnjacka är från narvsidan eller nappasidan, det vill säga utsidan av skinnet. Här hittar du en klassisk mockajacka.
Vilka skinnjackor är det då som inte fungerar längre?

– Det gäller att vara kritisk till passformen. En skinn- eller mockajacka som är för stor ser inte bra ut helt enkelt. De ska vara tajta. Hellre för små än för stora. I tillägg till det känns långa modeller förlegade, säger Oscar Arrsjö.

Relaterade produkter