Tradera Nyheter

Stilexperten: ”Nu är det dags att skippa shortsen”

Semestern börjar lida mot sitt slut och hösten nalkas.
Vi går från långa dagar på stranden i avslappnade kläder, till arbete och formella koder.
– Nu är det dags att skippa shortsen, linnena och sommarklänningen. Istället gäller det att plocka fram jobbklänningen, säger stilexperten Katarina Althin.

Vilken stil väljer du i höst? Se utbudet på Tradera just nu.

Om det är någon som har koll på hur du ska klä dig i höst så är det Katarina Althin. Hon är stilexpert, frilansstylist och genom företaget Stilstudio Göteborg hjälper hon kvinnor att klä sig bra. Nu reder hon ut vad vi ska ha på oss på kontoret i höst och hur vi ska överleva den rekordheta sommarens sista värme bakom skrivbordet.

– Först och främst så är det naturmaterial som gäller när det är varmt, förslagsvis linne eller silke när det är så här varmt. Längre fram är lager på lager bra. Att man både kan ta av och på. Man kanske har en poncho eller en kofta på sig, som är enkel att ta av. För det skiftar ganska snabbt nu, det kallt på morgonen men varmt under lunchen, säger Katarina Althin.

”Kan ta många år att hitta”

Trots att man nu går in i miljöer som kan kantas av klädregler så gäller det att behålla sin egen stil. Något Katarina Althin är noga med att poängtera.

– Det gäller att hitta den stil man trivs i och som funkar på jobbet. Har man en egen stil, vilket kan ta några år att hitta, så kan man krydda den med trendiga plagg. Det gäller att titta på vad man har hemma och tänka över vad man gillar. Har man en garderob med mycket omönstrade plagg då är det kanske det man ska fortsätta att satsa på, anser Katarina Althin.

”Som en uniform”

En snygg kostym, en längre klänning, kavajer, skjortor och tröjor med polokrage är alla plagg som ger en snygg stil med pondus som passar utmärkt på kontoret.

– På jobbet är vi ju för att jobba. Man kan tänka lite på jobbkläder som en uniform fastän det inte är någon uniform. Det jobbkläderna signalerar kan göra att vi koncentrerar oss mer och att vi får bättre fokus. Om man är välklädd kan det dessutom göra så att folk lyssnar på oss bättre, f Katarina Althin.

Experten tipsar inför hösten

Klänningen

– Jobbklänningen är lite mer täckt än den klänningen man har hemma. Den har lite bredare axelband eller till och med en ärm. En jobbklänning är oftast inte lika fladdrig och blommig i tyget, utan mer klädd i materialet. Generellt är en jobbklänning lite längre och materialet inte fullt så tunt och luftigt utan av lite tjockare material.

Spana in den här klänningen eller botanisera i hela utbudet här.

Hitta din stil

– Istället för att jaga märken så ska du försöka hitta din stil. Det är lätt hänt att man gör felköp när man stirrar sig blind på märken. Om du har massa kavajer hemma så kanske det är din stil, satsa då på det. Men försök hålla en röd tråd. Det är det viktiga.

Skorna

– Nu har skorna man har på kontoret blivit spetsigare igen. Så satsa på något spetsigt. Dessutom är något som kallas för chunky sneakers eller dad sneakers med tjockare sula väldigt populärt men det kanske inte passar så bra på kontoret utan mer på fritiden.

Kolla in vilka skor som är din stil i höst.

Satsa på en stark accessoar

– När det kommer till accessoarer så brukar jag prata om power accessorising. Det går ut på att man istället för att pynta sig själv som en julgran med massa olika ringar, halsband och armband i olika storlekar så satsar man på ett stort smycke. Det blir mer samlat då och en fokuspunkt. Det blir inte en massa spretiga intryck utan fokus på en sak.

Hitta rätta fokuspunkten du med – spana in alla heta accessoarer.

Snegla på kollegorna

– De regler och klädkoder som finns på jobbet ska man hålla sig till. Finns det inga klädkoder så kan man alltid snegla på kollegorna och se hur de klär sig. Det kan ge en bra riktlinje att gå efter om man är osäker.

Här hittar du kläderna för din rätta stil i höst.

Relaterade produkter