Tradera Nyheter

Tradera: ”Valet betyder otroligt mycket”

Glöm elcykeln, hörlurarna eller den platta tv:n.
”Årets julklapp 2018” är det återvunna plagget.
– Vi ser detta som ett starkt bevis på att vi står inför ett stort skifte i synen på vår konsumtion, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Över 300 000 annonser med årets julklapp 2018 – gör ditt nästa fynd här!

Begagnade kläder som säljs och används igen är hetare än någonsin.

På köp- och säljsajten Tradera är barn- och damkläder de två största kategorierna med populära märken som bland annat ACNE, Polarn o Pyret och Odd Molly.

Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob via Tradera och försäljningen av secondhand-mode har ökat med 34 procent på tre år.

”Betyder otroligt mycket”

Och trenden är inte bara stor på Tradera. Det speglas i hela samhället.

Under tisdagen avslöjade Handelns utredningsinstitut (HUI) ”Årets julklapp 2018”. Valet: det återvunna plagget.

– Vi är så glada för att HUI valt begagnade kläder som ”Årets julklapp”! Valet betyder otroligt mycket. Vi ser detta som ett starkt bevis på att vi står inför ett stort skifte i synen på vår konsumtion. Det är nu attitydförändringen sker. Många svenskar känner alltmer klimatångest och miljöstress. Vi mår illa när vi tänker på den globala klädproduktionen och därför tänker vi allt oftare  “Behöver jag verkligen köpa nytt, kanske finns det ett begagnat alternativ?, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

För att bli årets julklapp krävs det att produkten motsvarar tre kriterier.

Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal och ska representera den tid vi lever i.

Det gör verkligen det återvunna plagget.

Här kan du fynda årets julklapp – leta bland hundratusentals plagg!

”Mer hållbar konsumtion”

”Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas i en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion”, skriver Handelns utredningsinstitut i sin motivering och fortsätter:

”Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion”.

”Brukar vara populärt”

Enligt en Sifo Kantar undersökning som Tradera och Avfall Sverige låtit genomföra har intresset för andrahandsmarknaden för kläder ökat de senaste tre åren. Bland kvinnor i åldrarna 18-29 år uppger hela 45 procent att man är mer benägen att i dag handla second hand än för tre år sedan, dubbelt så många som männen inom samma åldersspann.

– Vi på Tradera kan se att andrahandsmarknaden för damkläder har ökat med 14 procent bara under det senaste året och att intresset är enormt. Jag tror att många uppskattar kombinationen av att handla billigare och samtidigt göra en insats för miljön, säger Sofia Hagelin.

Till sist, vilka märken tror ni kommer gå bäst inför julen?

– Märkeskläder från till exempel ACNE, Odd Molly, Rodebjer, Gant, Ralph Lauren, Filippa K, Levis och Tiger brukar vara eftertraktade och till jul är det framförallt stickat som brukar vara populärt.

•••

Här hittar du över 300 000 annonser med årets julklapp 2018 för de stora.

•••

Här hittar du över 100 000 annonser med årets julklapp 2018 för de små.

•••

Traderas bästa tips för att handla begagnat på auktion:

1. Satsa på bra kvalitet

Kläder i naturmaterial som bomull, lin och läder har hög slitstyrka och är tåliga material. Dessutom är de sköna att bära. Om du satsar på kvalitet får du kläder som håller längre och åldras vackert och då bidrar du till en mer hållbar konsumtion.

2. Granska annonstexten och bilderna noga

Innan du börjar buda, kolla ordentligt att plagget är vad du vill ha. Gillar du materialet? Funkar storleken? Är färgen rätt? Står det något om tvättråd? Om du har fler frågor, fråga säljaren. Det är ju viktigt att allt stämmer, så att plagget blir använt.

3. Sätt ditt tak

När du hittar något du vill ha, bestäm dig för hur mycket plagget är värt för dig redan innan auktionen börjar. Fundera över hur mycket du hade köpt den för i affären och håll dig under det när du budar.

4. Lägg udda maxbud

Gå mot strömmen och undvik jämna bud såsom 50 eller 100 kronor. Lägg alltid udda bud, till exempel 12 eller 18 kronor. Tänk om någon budar 50 kronor och du 52 kronor, då vinner du.

5. Välj auktioner med sluttider när inga andra budar

På Midsommarafton och julafton är det få inne och budar på Tradera och då kan man göra fantastiska fynd. Oftast trissas priserna mest på helgen kring löning. Det är oftast lite lugnare budgivning i veckodagarna på udda tider.

6. Använd appen

Traderas app är perfekt att använda både när du ska köpa och sälja något på auktionssajten. ” Appen uppdateras hela tiden och det är superenkelt att buda och köpa saker direkt i telefonen”. Då har man alltid sin budgivning med sig i telefonen.

•••

Alla tidigare årets julklappar

1988 – Bakmaskin

1989 – Videokameran

1990 – Woken

1991 – CD-spelaren

1992 – TV-spelet

1993 – En doft (parfym)

1994 – Mobiltelefonen

1995 – CD-skivan

1996 – Internetpaketet

1997 – Det elektroniska husdjuret, till exempel Tamagotchi

1998 – Dataspelet

1999 – Boken

2000 – DVD-spelaren

2001 – Verktyget

2002 – Kokboken – som förklaring angavs sänkt bokmoms, TV-kockar samt ett nyväckt intresse för matlagning

2003 – Mössan

2004 – Den platta tv:n

2005 – Ett pokerset – under året hade flera TV-program lanserat poker, speciellt Texas Hold Em

2006 – Ljudboken

2007 – GPS-mottagaren

2008 – En upplevelse

2009 – Spikmattan

2010 – Surfplattan

2011 – Den färdigpackade matkassen (från exempelvis matkasseföretag eller livsmedelsbutiker)

2012 – Hörlurarna

2013 – Råsaftcentrifugen

2014 – Aktivitetsarmbandet

2015 – Robotdammsugaren

2016 – VR-glasögon

2017 – Elcykeln

2018 – Det återvunna plagget

Handelns utredningsinstitut har traditionsenligt sedan 1988 utsett årets julklapp i samband med att man i november presenterar prognosen för julhandeln.

Relaterade produkter