Tradera Nyheter

Bjarne: ”Bilens historia som gör den så välbevarad”

En svensk skatt – med hem i Danmark.
Nu säljer 60-årige Bjarne Nyeland sin Volvo PV från 1965 – som mer eller mindre är i orört skick.
– Det är bilens historia som gör den så välbevarad, säger han.

SE BILDERNA PÅ ORÖRDA VOLVO-KLASSIKERN HÄR!

Barnen hade flyttat hemifrån och huset var renoverat.

60-årige Bjarne Nyelands fru tyckte han skulle ha en hobby.

Han gjorde slag i saken 2004 och köpte en Volvo PV544 F från 1965.

– Jag såg den för första gången på en bilutställning i Bella Center i Köpenhamn 2003. Den var till salu och efter en noga tids övervägande köpte jag den 2004, då den som tur var fortfarande var till salu, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid haft ett varmt hjärta för Volvo och hade vid tidpunkten en Volvo 242 från 1982 som vardagsbil.

”Alltid haft intresse”

Bjarnes intresse för bilar är knappast något nytt.

– Jag har alltid haft ett intresse för bilar, speciellt rallybilar. När jag var liten och byggde modeller skulle jag alltid göra lite extra med dem, med utbyggda skärmar och bredare däck, som jag fixade med hjälp av en lödkolv.

– Som vuxen har jag haft flera spännande bilar: Datsun 1600 SSS, Landcruiser, Mini och flera Volvos i 200-serien, men alla har använts som vardagsbilar, då varken tiden eller plånboken tillät en hobbybil tidigare.

Just nu säljer Bjarne sin klassiker – och det är en riktig dyrgrip. Bilen har bara gått 83 800 kilometer och bara körts i Danmark.

– Det finns ingen hemlighet, utan det är bilens historia som gör den så välbevarad. Bilens första ägare köpte den i januari 1965 och använde den mycket lite. Den kördes sällan på vintern och stod alltid i ett varmgarage.

– Sedan såldes bilen på grund av ägarens ålder till en annan Volvo-fantast som använde den som hobby-bil 1999. När jag köpte den 2004 hade den gått 73 000 kilometer. Nu har den gått 83 800 kilometer, så jag har kört cirka 10 000 kilometer på 14 år och knappt någonting med den de fyra senaste åren.

Unika klassikern – se bilderna här!

”Inget synligt slitage”

Hur är den att köra?

– Mysig, inte så tung och långsam som folk kanske förväntar sig. Den hänger med fint i trafiken på de danska vägarna, och eftersom den fått lite bredare däck och fälgar är den inte så svårhanterlig.

– Men min vill fru vill hellre att vi åker i en Volvo Amazon, som jag också har i samlingen, den tycker hon man åker bättre i, ha ha.

– Den är lika fin invändigt som utvändigt. Det finns inget synligt slitage på sidorna eller golvmattorna, som varit täckta med en matta under den tiden jag har ägt bilen, fortsätter han.

Bjarne har satt ett pris på 200 775 kronor på Tradera.

– Det är någonstans vad bilen ska kosta. När jag bestämde mig för att sälja den så pratade jag med många veteranbilsentusiaster, som alla landade runt det priset. Dessutom är det väldigt svårt i dag att hitta en orörd Volvo PV i det här skicket.

Bjarnes önskan

Bjarne har även bilen till salu i flera andra länder, så det gäller att passa på om man vill få hem den till de svenska vägarna, trots Bjarnes önskan.

– Jag ser helst att den stannar i Danmark då den har de gamla nummerplåtarna, som kommer att skrotas om den exporteras, vilket gör att ett stycke kulturarv går förlorat, säger han och avslutar:

– Jag säljer den inte för att jag behöver, utan jag vill testa något annat. Jag letar efter en Volvo med större bagageutrymme, en 145:a eller 164:a.

Se bilderna på Volvon.

•••

Vilken bil letar du efter just nu? Kolla in hela utbudet på Tradera här!

Relaterade produkter