Tradera Nyheter

”Ett av de mest unika föremålen vi fått in”

91 år gammal. Fungerande motor. Och i toppskick.
Just nu finns chansen att lägga vantarna på ett stycke engelskt kulturarv när motorcykeln Bayliss Thomas ligger ute till försäljning på Tradera.
– Det är en av de mest unika föremålen vi någonsin fått in, säger Luke Byrne, värderingsman på Jämtlands Auktionsbyrå.

Här är den unika motorcykeln från 1926 – kolla in alla bilderna och njut.

Letar du efter något unikt att färdas med på vägen? Då ska du fortsätta att läsa den här texten.
Just nu finns ett stycke historia, ja rent av engelskt kulturarv, att lägga vantarna på.
Det är Jämtlands Auktionsbyrå, som via Tradera, auktionerar ut en Bayliss Thomas-motorcykel – från 1926.
– Den fungerar och motorn ”går runt”. Men vi har inte kört den, säger Luke Byrne, värderingsman och ansvarig för nätförsäljningen på Jämtlands Auktionsbyrå.

”Både ovanlig och gammal”

Informationen om den klassiska ”hojjen” är dock knapphändig. Luke berättar att de vet att motorcykeln är från 1926 och har en motor på 125 cc, men hur den kom till Sverige och historiken om just den här modellen, vet de inte.
Dock så kan man slå fast en sak: modellen, som tillverkades i Coventry, är unik och det ordentligt.

– Kanske finns det någon därute som känner igen den, frågar sig Luke Byrne och fortsätter:
– Dragplåstret är att den är både ovanlig och gammal. Att det finns en sådan här gammal motorcykel som är körbar är ovanligt. Och i fint skick, den har ingen rost.

BILDERNA: Titta, så här ser ett stycke engelskt kulturarv ut.

Bayliss Thomas var en del av Excelsior Motor Company, som i inledningsskedet tillverkade cyklar och bilar. 1896 började produktionen, för att sedan avslutas i slutet på 1930-talet på grund av andra världskriget.
– Så vitt jag vet är det här den enda som är till salu i Sverige och i Norden just nu. De flesta säljs i England, säger Luke Byrne.

Motorcykeln har inte gått obemärkt förbi. Massvis med läsare på Tradera har sett annonsen, och många vänder sig med frågor till auktionsbyrån.
– Det är en av de mest unika föremålen vi någonsin har fått in. Det är väldigt sällan den här motorcykeln kommer ut på marknaden. Oftast får vi in föremål som varit ute på marknaden innan, så man har en uppskattning. I det här fallet är det första gången vi får in en Bayliss Thomas som fungerar och är så pass gammal, säger Byrne.

Kolla in motorcykeln som får de flesta att häpna.

Så mycket kan den kosta

Auktionen inleddes på utropspriset en krona och är i skrivande stund uppe på över 18 000 kronor. Luke uppskattar att motorcykeln kommer gå loss för mellan 30 till 50 000 kronor. Luke har dock en stark önskan vem köparen bör vara.
– Vi har en förhoppning om att köparen värnar om motorcykeln och historien bakom den. Motorcykeln är en del av det engelska kulturarvet, och även nu det svenska, eftersom den finns här. De få som finns, som fungerar, kan man räkna på en hand, ja, möjligtvis två händer.

”Den är helt unik”

Motorcykeln från Bayliss Thomas är inte den enda rariteten inom motorsegmentet som finns att hitta just nu.

Vad sägs exempelvis om den här klassiska Saaben, en Saab 99 från 1984 som endast gått 6 700 mil.
Eller den här unika bilen, ”Skalman”, från 1982.
– Den är byggd av en man som bor i närheten av oss. Den är helt unik, det finns ingen bil som är lik den på marknaden och vi kommer inte få in en liknande heller någon annan gång, säger Luke Byrne.

Har du sett något liknande tidigare? Förmodligen inte. Kolla in ombyggda ”Skalman” här.

Relaterade produkter