Tradera Nyheter

Här är uttrycken som bara en mopedist förstår

Allt fler jagar veteranmoppar på Tradera – det visar inte minst rekordet 92 100 kr för en Zündapp. Tidigare har medelålders män dominerat hobbyn, men nu ser experten en föryngring. Kolla in listan med mopeduttrycken du måste känna till.

BILDEXTRA: Spana in alla skönheter här – vilken nostalgi-moppe väljer du?

Klassikerna är en het handelsvara – det märks inte minst på Tradera. Där såldes en Zündapp KS125 från 1970 för 92 100 kr, kolla in skönheten här. De som köper veteranmopeder har en hög medelålder, men nu finns tecken på att hobbyn håller på att föryngras.

– Jag ser ganska många ungdomar som också gillar det stuket – men det beror nog lite på var man bor. I storstäderna är det mest skotermodeller som gäller, men på landet gillar man äldre modeller. Jag är född på 70-talet, och då körde alla moped. Om du inte skaffade dig moppe när du hade åldern inne så var det något som var fel på dig. Men i dag väljer många cykeln istället, säger Morgan Larsson.

Kolla in klassikern här som kostar 35 000 kronor just nu

Ökar explosionsartat

Hemma i Vänersborg driver han butiken Mopedspecialisten. Experten berättar att det var på 90-talet som den vikande trenden inleddes. Samtidigt väcktes nostalgin bland de som kört moppe på 60- och 70-talet.

Morgan var faktiskt med och grundade en av landets tidigaste moppeklubbar. ”Föreningen för ett bensindrivet leverne” har funnits sedan 1993. I dag är hobbyn stor över hela landet – det märks inte minst på den årliga mopedträffen ”Chickenrace” i Alingsås.

– I början var vi 50 personer, men nu senast körde 1 300 personer. Intresset har ökat explosionsartat, säger han.

De hetaste mopparna

Det har även prisutvecklingen. Tidigare låg Traderas rekord på 63 500 kr för en Puch Dakota – här hittar du Puch-modellen Montana till ett lite mer överkomligt pris. Morgan konstaterar dock att Zündapps mopeder generellt sett är dyrare, men det finns billigare exemplar än den unika 125:an.

Här kan du buda på en överkomlig KS50 från 1968.

Det finns givetvis andra moppar som är heta – exempelvis Mustang – kolla in den här 77:an, eller klassikern Crescent Compact – som du ser här.

Tunga gubbar behöver kompensera

Morgan berättar att det finns en trend mot trimning, men han är personligen starkt emot att man ger mopeden prestanda som en motorcykel.

– Det är ju trots allt en moped. Men det är helt ok att den gör 50 km/h. Man vill ju inte gå i uppförsbackarna – för i dag väger man det dubbla mot vad man gjorde som ung. Det är roligt att se gubbar som är 1.90 m långa och väger över hundra pannor som sitter på en liten Crescent Compact. Då behövs det lite viktkompensation för alla kilon, säger Morgan Larsson.

Kolla in ”Puchen” som skapar budkrig just nu

En Zündapp, klassisk Puch eller en Monark? Välj och vraka här och kolla in alla bilderna på Tradera just nu.

Uttrycken som bara mopedister känner till

1. Henka = Cyklist dras genom att hålla i moppe eller förare.

2. Semestergas = Handtaget fjädrar inte tillbaka om du släpper det.

3. Glädjemätare = Mätaren visar mer än den faktiska hastigheten.

4. Dreva = Att öka toppfarten genom att ändra drevens storlek.

5. 17-fugge = Förgasare.

6. 5-halva = Trimcylinder.

7. Navborstar = Färglatt borstband som håller navet rent.

8. Snuthäng = Jagad av polis.

9. Låg på pungen = Indikerar att man försökte nå absolut maxhastighet.

10. Plastbidé = Modell av typen EU-moped.

Här är hela utbudet av mopeder på Tradera – modell för modell.

Relaterade produkter