Tradera Nyheter

Kents moped slog galet rekord

Årets svenska annons 2015 är helt klart Kents Puch Dakota. Med det otroliga slutpriset 63 500 kronor slog mopeden rekord på Tradera. Bakom köpet står svensken som vill bygga ett motormuseum i världsklass. Sugen på en egen Puch Dakota, nu finns flera nya fyndchanser på Tradera.

SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet och lokaltidningar – alla har pratat om mopeden som slog rekord på Tradera. Kent Brodins Puch Dakota har engagerat, och med medias hjälp har fler än 400 000 personer sett annonsen.
– På söndagen kördes 5-milen i Falun och jag trodde att Aftonbladets löpsedel skulle handla om Sveriges brons, men det stod om Kent från Umeå och hysterin kring hans moped, säger Kent Brodin.

Här kan du se Kents annons på Tradera

Sugen på en egen Puch Dakota? Fynda här:
Puch Dakota 79 i orginalskick
Puch Dakota
Puch Dakota 72

Allt började 1977, då 14-årigen fick höra om Olje-Eriks erbjudande. Byns mekaniker gav hela 400 kronors rabatt på Puch Dakota – gängets dröm-moped. Kent fick föräldrarna att förstå läget och de ställde upp med köpesumman, 3 500 kronor. På 15-årsdagen bar det äntligen av på den dinoblåa 77:an. Till skillnad från kompisarna valde han att inte trimma sin moped. En av tjusningarna med Dakotan var mängden kromdetaljer och Kent putsade ständigt på sin ögonsten. Totalt rullade den 475 mil och 1981 stuvades mopeden undan på föräldrarnas vind.

36 år senare var det dags att röja ur utrymmet och Kent insåg att hans Puch förtjänade ett nytt hem. Han bestämde sig för att Tradera var den bästa kanalen för att nå flest intressenter. Acceptpriset sattes till 15 000 kronor, vilket visade sig vara lite i underkant.
– När jag fick ett bud på 20 000 så gissade jag att den kanske rent av skulle landa på 25, men efter 30 000 så gick det inte att gissa längre, säger Kent Brodin.Ett antal budgivare hängde med när hans Puch Dakota sprängde 50-vallen och slutpriset den 3 mars blev otroliga 63 500 kronor.

Bakom det vinnande budet står en affärsman med stora resurser och ett lika stort motorintresse. På sitt gods utanför Vara har Svante Andersson en gedigen bilsamling av yppersta kvalitet – med allt från klassiska Porsche- och Ferrari-modeller, till Mercedes och Aston Martin. Hans plan är att inom en tioårsperiod öppna ett museum i toppklass på hemorten.

Mopeder är en del av Svante Anderssons motorpassion – och när han såg Kents Puch Dakota på Tradera så skulle den ingå i samlingen till varje pris. Efter avslutad affär kom de två överens om att Kent skulle hälsa på i Vara och ta med sig sin Dakota. Innan avfärd köpte Svante dock ytterligare två mopeder i regionen, så Kent fick stuva tre klassiska Puch-modeller i VW-bussen.

Sugen på en moped? Här kan du se aktuella auktioner på Tradera

Efter resan på nära 100 mil inkvarterades Umeåbon på Bjertorp Slott, som ägs av Svante. Dagen efter mötte Kent affärsmannen vid Stenhaga gård, där han huserar sina bilar, motorcyklar och mopeder.
– Han är oerhört trevlig – och otroligt motorkunnig. När vi lastade av mopederna så var han väldigt förväntansfull. Det spelar ingen roll om det är en Porsche eller en Puch Dakota som rullar av släpet, han är nog lika entusiastisk i alla lägen, säger Kent.

Utöver den fantastiska bilflottan fick han se Svantes enorma mc- och mopedsamling – klassiska modeller, samtliga i toppskick. I det framtida museet kommer Umeåbon hedras med ett ”Kent’s Corner”, där hans 77:a med en ägare får den centrala platsen. Under de två veckor som Dakotan låg ute på Tradera fick Kent kontakt med massor av trevliga människor.
– Många har väldigt fina minnen av tiden med sin moped. Man körde till kiosken, hade tjejer bakpå och hängde med sina kompisar. Under de två veckorna delade en mängd människor med sig av sina berättelser och minnen, vilket verkligen var roligt, säger Kent Brodin.

Här kan du se Kents annons på Tradera

Relaterade produkter