Tradera Nyheter

Kolla, minns du de klassiska nostalgimopparna

Veteranmopparna är superheta. Här tipsar experten om vad du ska tänka på när du köper ditt första exemplar – och avslöjar modellerna som håller bäst.

Vilken modell får dig att bli ung på nytt? Kolla in alla nostalgi-moppar här

De klassiska mopederna från 60- och 70-talet är inte bara roliga att köra – de kan vara en god investering. Bland annat drog en Puch Dakota in 63 500 kronor på Tradera. Bakom priserna ligger en i dag köpstark grupp som gärna öppnar plånboken för att få uppleva ungdomsåren.

– 40-talisterna skiter ju i om mopeden kostar 5 000 eller 50 000 kr. Ser de samma Zündapp som de körde när de var 15 år så spelar priset ingen roll, för de har gott om pengar, säger Clas Johansson.

”Håller väldigt bra”

Han är en trogen medlem i Alingsås Nostalgi Moppers – och samlaren brinner för klassikerna. Clas vet faktiskt inte exakt hur många moppar som står i hans förråd just nu, men gissar på omkring 15 stycken. Genom åren har Alingsåsbon dock köpt och sålt ett 50-tal.

Clas dras främst till de ovanliga modellerna, gärna med en udda design. Bland favoriterna finns en Victoria Super Luxus – i folkmun kallad ”plåtbananen”. Och bland de ovanliga åken finns en DKW 115 och en 155:a.

Här kan du buda på en Victoria – vad tycker du om designen?

De äldre mopederna håller generellt en hög kvalitet, och kan bevisligen leva ett långt liv – men vissa märken står ut.

– Zündapp och Puch håller väldigt bra. Nästan alla förslitningsdelar finns fortfarande i dag, från cylindrar till förgasare och tändspolar, säger han.

Här kan du buda på en Puch Florida – en av de mest eftertraktade klassikerna. Kolla in alla bilderna.

Samlaren är även svag för de italienska 50-kubikarna, inte minst Moto Morini.

– Det är en av de absolut bästa motorerna jag har sett. Hållbarhetsmässigt är det riktigt välbyggt. Moto Morinins delar ser ut som en tävlingshoj. Min 62:a gör 90 knyck, och den har förvånansvärt bra bromsar, säger Claes.

Det blev budkrig om den här Moto Morini-mopeden. Efter totalt 62 bud landade priset på 15 100 kronor. Italienarna är heta – den här modellen har redan passerat 15 000 kr.

Clas vill även slå ett slag för åken som inte är så eftertraktade, exempelvis Novolette, och mopederna med påhängsmotor. Den här tvåhjulingen kan absolut ta dig till jobbet snabbare än du cyklar.

Svårt med delar

Är du sugen på att uppleva ungdomen igen? Experten hävdar att man faktiskt inte behöver vara så händig för att underhålla sin moped – men Clas har ett gott råd:

– Det viktigaste när man köper sin första moped är att den inte saknar delar, för det kan bli otroligt svårt att få tag på dem – och dyrt. Det slutar ofta med att projektet aldrig blir färdigt. Det är bättre att köpa en sliten men komplett moped. Jag letade efter ett bakre kedjeskydd till en Victoria Super Luxus – sedan lärde jag mig att köpa kompletta mopeder, säger han.

Många drömmer om en Vespa – varför inte satsa på det här snygga exemplaret?

Närmast i kalendern väntar Alingsås stora mopedträff, ”Chicken Race”. Evenemanget bevisar att intresset för veteranmoppar är enormt – i alla fall bland de som passerat 30. Förra årets rally lockade rallyt över tusen personer.

– Man kör 5-7 mil – och då ligger hela Alingsås i en blå dimma, säger Clas Johansson.

Vilken klassiker vill du slå till på? Kolla in hela utbudet här!

Relaterade produkter