Tradera Nyheter

Nostalgivarning: Minns du klassikerna?

Saab 9-3 har sedan tidigare visats upp i ny kostym, då nuvarande ägarna NEVS omvandlat den gamla trotjänaren till en elbil.
Men även om Saab Automobiles inte längre är med oss – finns arvet kvar.
Kommer du ihåg dessa fantastiska maskiner?

Kolla in klassikerns som såldes för över 200 000 kronor på Tradera!

Året var 1947 då flygplanstillverkaren Saab gav sig in i bilbranschen, närmare bestämt genom att visa upp ”ur-Saaben” i sin personalmatsal i Linköping.

Framhjulsdrift, aerodynamik och tvärställd tvåtaktare var det som gällde. Genom åren har det blivit många finfina bilmodeller och fantastiska tekniska upptäckter. Men trots det har försäljningen inte alltid gått strålande och efter en radda konkurser och bråk försvann personbilstillverkaren Saab.

Men historien har inte suddats ut – minns du dessa modeller?

Saab 92

Saab 92 var den första personbilen och stack ut från samtiden på flera sätt. Dels var den framhjulsdriven och dels så var den aerodynamisk. Två saker som man inte alls höll på med 1949. Lägg till en tvärställd motor, torsionsfjädring, kuggstångsstyrning och självbärande kaross – saker som visade att Saab inte var en vanlig biltillverkare. Något som även avslöjade att man hade en annan historia var att bilen i början endast fanns i buteljgrönt – detta eftersom man hade enorma mängder grön färg kvar från flygplanstillverkningen under Andra världskriget.

Kolla in veteranerna som du bara inte får missa här.

Saab 96

1960 lanseras nya Saab 96 och nu har allt blivit större, starkare och rymligare. Bilen var mycket framgångsrik i motorsport, särskilt rally. Bland höjdpunkterna märks svenska rally-segrar i sina ”96:or”.

Parallellt med 96:an byggs även kombin 95.

Du kan inte gissa – spana in vrålåket som är dyrast just nu på Tradera. Se alla bilderna här.

Saab Sonett

Redan på 50-talet fanns det sportbilsdrömmar inom Saab. Och Sonett började utvecklas. Men lite regeländringar inom motorsport gjorde att man valde att lägga det hela på is ett par år. 1960 återupptas dock utvecklingen och MFI-13, Sonett II, börjar tillverkas 1966. Först med tvåtaktare sedan med en mer potent V4 från Ford.

1970 uppgraderades bilen och får ett nytt utseende, ”pop-up-strålkastare”, instrumentering från Saab 99 och golvmonterad växelspak. Sportbilen var dock främst utvecklad för USA och i Sverige såldes den endast ”i mån av tillgång”. 1974 blev utsläppskraven i USA striktare ­– och då la Saab ner produktionen av Sonett.

Vilken modell letar du efter just nu? Kolla in hela utbudet här, bland både gammalt klassisk, och nytt och fräscht.

Saab 99

Den 22 november 1967 presenterade Saab sin nya huvudmodell 99. Dock tog det ett år innan man satte igång produktionen. Modellen var mycket större än tidigare bilar och helt ny i sin konstruktion.

Bilen var populär både som bruksbil och i rally och producerades fram till 1984. Mellan 1978-1980 byggdes även Turbo-modellen som med sina 145 hästar ur en tvålitersfyra var riktigt kvick.

Faller du för den amerikanska stilen i stället. Detta får du inte missa i så fall.

Saab 9000

När 99:an gick ur tiden introducerades nya 9000. Bilen utvecklades tillsammans med Fiat-koncernen och var en stor succé. Modellen var även en riktig rekordbil och 1986 slog man två världsrekord, samt ytterligare 19 internationella rekord på amerikanska banan Talladega. Bland annat körde man 10 000 mil i rad med en genomsnittlig hastighet av 213 km/h.

Modellen som slog världsrekord – spana in bilderna här.

Saab 9-5

Namnet kom till på en fikarast, men modellen 9-5 var ingen liten sak. Nej, faktum är att när bilen lanserades 1997 var det den största bilen någonsin från Saab. Och när 9-5 Combi kom året därpå innebar det att man efter ett 20 år långt uppehåll återigen hade en herrgårdsvagn i sin modellflora. De tamare modellerna var mer komfortabla än roliga att köra, men i toppversionen Aero finns det riktig körglädje.

9-5 var även den sista ”nya” modellen för Saab och av generation två byggdes det endast 11 000 exemplar.

BILDER: Så här såg 9-5:an ut.

Vad letar du efter just nu i bilväg? Spana in fynden du hittar här – om det letar ordentligt.

Relaterade produkter