Tradera Nyheter

Unika ”bubblan” som du måste se: ”Mycket välbevarad”

Ett unikt objekt från 1972 i nästan orört skick.
Så beskrivs den röda lilla bubblan – VW typ 1 – som du kan buda hem på Tradera just nu.
– En mycket välbevarad bil som förtjänar något bättre än att stå på logen, säger Peter som säljer bilen.

Spana in den unika bilen!

Volkswagen Typ 1, eller Bubbla som den i folkmun kallas, är en klassisk bilmodell från Tyskland. Ursprunget till denna folkbil kom redan 1934 när den första skissen av modell SK 803 skapades.

Visionen var att skapa en bil som skulle vara billig i inköp och i drift, rymma fyra personer, ha bra komfort och klara att köra i runt 100 km/h.

Produktionen skedde inledningsvis i Tyskland, men under åren har bilar byggts även i Brasilien och i Mexico. Den sista Bubblan – som hade en motor på 1,6 liter och 46 hästkrafter – rullade ut från fabriken i Mexico 30 juli 2003 och står nu på museum. Det var bil nummer 21 429 490.

Se alla bilderna på den nästan orörda ”bubblan” här.

Mest tillverkade bilmodellen

Nu kan du bli ägare till folkbilen med modellnamnet 1302. Den tillverkades 1972 – samma år som VW Bubblan gick förbi Fords T-modell och blev den mest tillverkade bilmodellen i världen.

Den här röda VW Typ 1 har en 4-cylindrig luftkyld boxermotor på dryga litern med 44 hästkrafter. Nytt på 1972-årsmodell var även att bilen hade försetts med McPherson fjäderben och därigenom fått ett betydligt större främre bagageutrymme – hela 260 liter.

”Köpte den till dottern”

Och säljaren Peters objekt är i mycket fint skick – trots att den har 46 år på nacken. Mätaren skvallrar om 23 000 körda mil, men de senaste tre åren har bilen varit avställd.

– Jag köpte bilen för ett par månader sedan som en gåva till vår dotter Mathilda. Hon har alltid tyckt om Bubblorna, jag tävlade mycket med Bubblor för många år sedan, förklarar Peter.

– Det var en vän till mig som hade Bubblan ståendes hemma hos sig. Jag tog hem den och efter lite pyssel hoppade den igång och gick hur rart som helst.

– Men Mathilda var inte alls intresserad av att åka runt i den, och jag kan väl inte klandra henne. Komfort och säkerhet är ju bilmodellen inte direkt känd för.

Och så därför väljer du att sälja den vidare?

– Ja, istället för att den bara ska bli stående så är det bättre någon med intresse får ta hand om den.

Körbar men obesiktad

I beskrivningen kan vi läsa att den har kvar sin originallack, men att det finns skavanker. Maskinellt fungerar den bra och är fullt körbar. Belysning och bromsar fungerar även om det mesta skulle behöva en översyn innan den lämnas vidare för bilprovningens godkännande.

– Det som är lite speciellt med den här är att den inte blivit ”skruvad” med, allt verkar intakt och original på den. Visst finns det slitage, men det är i mitt tycke en mycket välbevarad bil som förtjänar något bättre än att stå på logen, säger Peter.

Och hur tänker du om priset – vad hoppas du på?

– Jag tycker att prisbilden på Volkswagen Typ 1-3 har rusat senare åren och vissa bilar säljs för samma pengar som VW-bussarna, men dit hör inte denna. Priset borde bli runt 12 000–15 000 kronor hoppas jag på, avslutar han.

I detta nu finns över 50 bud på den unika Bubblan och ledande budet är just nu 13 000 kronor.

•••

Extra: Spana in den här unika VW folkabussen med matchande campingvagn som såldes på Tradera i november.

Relaterade produkter