Tradera Nyheter

10 saker vi älskade som barn – minns du dem?

Ikoniska plagg, elektriska husdjur och stekheta lampor.
Med rätt prylar kunde man bli skolgårdens kung.
Här är tio saker vi älskade som barn men som många glömt bort idag.

Salomonryggsäcken

Den här ryggsäcken var given på skolgården för alla som växte upp på 1980 och 1990-talen. Salomonryggsäcken Squarre såldes 1983 i hela 250 000 exemplar i Sverige, vilket var mest i hela Europa. Det gick så långt att folk skrev upp sig på väntelistor i sportbutiker för att få tag på den. Det visar hur galna vi svenskar var i ryggsäcken.

Synth

Kan det vara 90-talets synthextas som gjort att den elektroniska musiken är så populär idag? Att ha en synth hemma med förprogrammerade beats och ljudeffekter var riktigt stort. Plötsligt kunde vem som helst vara musiker. Det är ungefär som i dag när det räcker med en USB-sticka för att bli inneklubbs-DJ.

Lavalampa

De här lamporna vara lika heta som de blev varma efter ett par timmar. Lampor i olika färger med rörliga lavaliknande klumpar som flöt omkring i den. Finns det en mer klockren inredningsdetalj? Nej, inte om man får fråga oss som barn. Dina barn kommer säkert uppskatta dessa lika mycket i dag.

Tamagotchi

För alla som ville ha ett eget husdjur men inte fick så var det här räddningen. Tamagotchin skulle matas, lekas med och nattas. Ungefär som ett riktigt husdjur. Fördelen med ett riktigt husdjur är att det inte dör om man inte underhåller den varje vaken timme, fördelen med en Tamagotchi är att den har hur många liv som helst (och är något billigare).

Buffaloskor

Förutom adidasbyxorna med knäppning på sidorna och Championtröja var Buffaloskorna ett givet inslag i kickersuniformen på 80/90-talen. Skorna har fått en revival bland trendiga hipsters världen över på senare år.   

Hockeybilder

Samlarkortens samlarkort på skolgårdar över hela landet. När legendariska spelare som Foppa och Sudden dominerade i NHL var hockeybilderna hårdvaluta på lunchrasten. Bilderna fick inte vara ”naggade” och ju större stjärna, desto mer eftertraktade bilder. Kortsamlande borde helt klart komma tillbaka.   

Acqua Limone-tröja

Ännu ett klassiskt klädesplagg som fått en andra vår de senaste åren. Var lika given som Championtröjan i folks garderober. I dag kan man köpa nyversioner av denna klassiska tröja, men det är givetvis vintageversionen från förr man ska ha för den äkta känslan. Den hittas på Tradera.

Frimärkssamling

Många timmar kunde spenderas med att sortera, bläddra bland och studera frimärken från världens alla hörn. Att en liten pappersbit kunde vara så fascinerande är svårt att greppa i dag men så var det. Det zenliknande lugn som bara en frimärkssamling ger behövs i dagens stressiga samhälle.

Märklinleksaker

Företaget Märklin har sedan 1800-talet gjort tyska kvalitetsleksaker. Deras modelljärnvägar var en helig graal och deras modellbilar kan göra sig som en inredningsdetalj än i dag. Det var inte många som hade råd med dessa som barn men, nu kanske det är dags att uppfylla bandomsdrömmen?

Serietidningar

Buster, Kalle Anka, Fantomen och Åsa-Nisse är bara några av alla de serier som trollband oss när vi var barn. Sidor bläddrades, solblektes och tidningar nöttes ner. Kanske har några nummer försvunnit i flytten. Varför inte göra din barndomsdröm sann och bli ägare av en komplett årgång av din favoritserie?

Relaterade produkter