Tradera Nyheter

12 klassiker du bör ha läst innan du dör

Dystopier, fantasivärldar, kärleksepos… och kaniner. Världslitteraturen är fylld av fantastiska verk. Här har vi samlat 12 klassiker du absolut måste läsa, som du kan hitta på Tradera just nu.

Vilket bokfynd hittar du? Här har du det digra utbudet just nu på Tradera.

Dödssynden – 1960 (Harper Lee)

Pulitzerpris-vinnare och en modern klassiker. Dödssynden har en handling och romanfigurer som är löst baserade på författarens iakttagelser av familj och grannar samt av en händelse som inträffade i närheten av hennes hemstad när hon var i tioårsåldern.

Romanen är, trots att den behandlar problem som våldtäkt och rasism, känd för sin värme och humor.

Hitta den här för under 50-lappen.

Peter Pan – 1904 (J.M. Barrie)

Tingeling, Kapten Krok och landet Ingenstans. Den sagovärld som J.M. Barrie diktade upp förtrollar än i dag. Originalet, som egentligen är skriven som en pjäs, är fantastisk i både språk och handling. För de som enbart tittat på Disneyversioner av sagan – det verkliga slutet är bra mycket bättre. Peter Pan är även en av få böcker som har ”evig” copyright i Storbritannien. Detta då författaren efterskänkte rättigheterna till ett barnsjukhus.

Här hittar du sagan från 1904.

Kallocain – 1940 (Karin Boye)

Med inspiration hämtad ur 30-talets samhällsutveckling i Tyskland samt en studieresa till Sovjetunionen skrev Boye Kallocain. En skrämmande dystopisk profetia av hur det skulle se utom ett tekniskt fulländat kontrollsystem skulle styra. Ett övervakningssamhälle där människan bara har betydelse som en del i gruppen.

Så mycket kostar Boyes klassiker på Tradera just nu. Kolla här.

Alice i Underlandet – 1865 (Lewis Carroll)

En sjuåring som jagar en pratande vit kanin och hamnar i Underlandet. Där äts kakor som har förvånande egenskaper, simmas i hav av egna tårar och firas ofödelsedagar. Den klassiska sagan har filmatiserats flertalet gånger och även delar av berättelsen har lyfts ur och återfinns inom populärkulturen på flera ställen. Här hittar du en version till de lite mindre.

Andarnas hus – 1982 (Isabel Allende)

Ett brev till en döende farfar – som blev en bästsäljare. Isabel Allendes Andarnas hus handlar om familjen Trueba. Berättelsen spänner över fyra generationer där läsaren får följa den post-koloniala och politiska utvecklingen i Chile.

Allendes bästsäljare för en spottstyver – kolla här.

Min morbror trollkarlen – 1955 (C.S. Lewis)

En berättelse om vad som hände i början av 1900-talet och den första sagan om det magiska landet Narnia. Handlingen utspelas innan ”Häxan och lejonet” och är en berättelse som överbryggar världar samt speglar gott och ont på olika sätt.

Här hittar du ett exemplar för under 30 kronor.

Krig och fred – 1965-69 (Leo Tolstoj)

I dag är brittiska kostymdraman hett, men här är en roman som är strået vassare än moderna tv-serier. Leo Tolstojs episka roman om de aristokratiska ätterna Bezuchov, Bolkonskij och Rostov och deras inblandning i historien under Napoleons invasion av Ryssland. Två tredjedelar fiktion – men den senare delen innehåller högst kontroversiella inslag om krig, politisk makt, och historiografi.

Här hittar du alla tre böckerna till ett paketpris.

Kärlek i Kolerans tid – 1985 (Gabriel García Marquez)

Nobelprisvinnaren Marquez fantastiska verk om kärlek. Det hela utspelas under en livstid i en colombiansk hamnstad. En ungdomlig kort romans som förskjuts – för att återigen få möjlighet att blomma upp på ålderns höst.

Exemplaret du inte får missa – titta här!

Varats olidliga lätthet – 1984 (Milan Kundera)

Ett musikaliskt språk, fantastisk komposition och bra blandning av lättsamt och blytungt. Tjecken Milan Kunderas mest kända verk utspelas kring Pragvåren 1968. Central i berättelsen är kärleken och hur den påverkas i ett samhälle där människan fråntagits hennes fria väsen.

Här hittar du ett exemplar för 65 kronor.

1984 – 1948 (George Orwell)

Lika självklar som att kunna räkna är Orwells klassiska mästerverk om en dystopisk framtid. Boken skrevs strax efter andra världskriget och beskriver ett samhälle styrt av en oligarkisk kommunistisk diktatur. Företeelses som krigshets, propaganda, indoktrinering, relativism och personkultur speglas i all sin fulhet.

Härifrån har vi fått uttryck ”Storebror ser dig”, dubbeltänk, operson och nyspråk. Läs mer om boken här.

Den långa flykten – 1972 (Richard Adams)

En bok som handlar om… kaniner! Adams debutroman kom till som en improviserad historia under en lång bilfärd. Bokens handling börjar med att en ung siare förutspår att kaninernas hemvist kommer att förstöras – och därefter får läsaren följa med på alla äventyr som följer när de flyr mot ett nytt hem. Det låter kanske svårsmält – men boken har hyllats enormt. Här hittar du ditt exemplar av den hyllade boken.

Jakten på Röd oktober – 1984 (Tom Clancy)

Du kanske har sett filmen med Sean Connery, men boken i all sin korrekta komplexitet är bättre. Jakten på Röd oktober är Clancys debutroman och den är ett mästerverk som på ett bra sätt fångar upp kalla krigets verklighet i en väldigt spännande inramning. Läs mer om boken och fynda den här.

Saknar du någon måste-klassiker på listan? Sök och hitta ditt bokfynd här.

Relaterade produkter