Tradera Nyheter

Ångbåts-Gunnar hittade ”guldbiljetten” på Tradera

I dag är Tradera ett av frimärkssamlarnas viktigaste verktyg, det kan Gunnar Lithén intyga. Snart har han en fullständig uppsättning av svenska ångbåtsstämplar. Men att få en komplett samling kan kosta på – för det dyraste brevet hittills kostade köparen 150 000 kronor.

Filatelisterna har en svag återväxt, detta trots att frimärken är ett spännande område som fångar sin tids viktigaste händelser, politik och populärkultur. På Tradera hittar du allt från the Beatles, John F Kennedy och Marilyn – till frimärken från DDR och andra länder i det forna Östblocket.

För de som vill grotta in sig finns en myriad områden att samla på, exempelvis post från de svenska ångbåtarna. 1869 började man ha egna postkontor ombord, och fram till att dessa avskaffades 1951 hade de sin egen specifika stämpel. I dag är breven från ångbåtslinjerna en smal nisch inom frimärkssamlandet.

En av entusiasterna är 66-årige Gunnar Lithén från Kista. Som alla andra barn i sin generation samlade han på frimärken, men i 15-årsåldern dog intresset. Det dröjde dock bara till 1979 innan samlandet var igång – och redan från början stod det klart vilket område som gällde.
– Jag var på biblioteket i Karlstad och där läste jag en bok om ångbåtsstämplar. Jag tänkte att det kunde man ju samla på i och med att området var så litet – men det var det ju faktiskt inte alls, säger Gunnar Lithén.

Samlingen vann guld i New York

Han är egentligen en samlare av posthistoria – det är inte frimärkena i sig som är det intressanta, utan det är poststämpeln han vill åt. Totalt handlar det om 1 750 ångbåtsrutter. Gunnars mål är att ha en stämpel från det första och det sista året på varje rutt, samt en stämpel från tiden däremellan.

Trots att han sitter på mer än 6 000 stämplar är Gunnar inte riktigt där ännu – men han är väldigt nära. 
Samlingen har bland annat vunnit guldmedaljer i Brasilien och Thailand, men den största utmärkelsen kom i år på ”World Stamp Show” i New York. Det är världens största mässa i sitt slag som anordnas vart tionde år. Därmed är konkurrensen knivskarp, men juryn hade ett öga för svenskens unika område och hans ångbåtsstämplar fick en åtråvärd guldmedalj.

“En besvärlig stämpel”

Samlingen har dock några pusselbitar som saknas.
– Det finns en del stämplar som jag inte har sett ännu, trots att jag har hållit på i nära 40 år. Det är svårast att hitta de från Norrland, exempelvis från ångbåten Vojmsjön som trafikerade sjön med samma namn i Lappland. Det är en besvärlig stämpel, säger han.

En av favoriterna i samlingen är biljetten från ångbåten Gösta Berling som gick på Frykensjöarna i Värmland. Gunnar hittade den på Tradera.
– Den har en rederistämpel från 1908, och det står G. Berling på biljetten. Det är svåra grejer att hitta, säger han.

Brevet kostade 150 000 kronor

Gunnar berättar att de flesta stämplarna är ganska billiga, men det finns frimärken som många samlar på, exempelvis ”12 öre vapen”. De kan kosta upp till 6 000 kronor. Den absolut dyraste ångbåtsstämpeln kostade dock 150 000 kronor med kommission inräknat. Brevet var stämplat den första dagen som stämpeln användes på Dalslands kanal 1869. Gunnars dyraste stämpel är postad 1870 på ångbåten Lidingö som gick i Stockholm.

Tidigare fick filatelisterna jaga sina frimärken på analoga vägar, men i dag är Tradera samlarnas främsta vapen. Gunnar har personligen gjort över 2 000 köp på sajten.
– För mig är det väldigt viktigt. Jag tittar säkert 4-5 gånger om dagen på Tradera. Det är det bästa alternativet. Jag hittar aldrig något på Ebay, för det går inte att söka på samma sätt som man kan på Tradera, säger Gunnar Lithén.

Relaterade produkter