Tradera Nyheter

Barbiesamlarna: Fick 10 000 kronor i sista sekunden

Lördag den 9 mars fyller Barbiedockan 60 år.
Som samlarobjekt har den ökat i popularitet de senaste åren. Bara under 2018 steg försäljningen av samlar-Barbiedockor med 19 procent jämfört med 2017 och varje år säljs Barbie-prylar för flera miljoner på Tradera.
– Det dyraste vi har sålt är en outfit till Barbie från Mattel Gay Parisienne. En köpare i Danmark betalade 10 000 kronor för bara kläderna, säger Roger och Lotta, säljare på Tradera.

Vilken Barbiedocka är värd mest just nu på Tradera? Kolla in hela utbudet här.

Den dyraste barbiedockan som hittills sålts på Tradera gick för 22 141 kronor och det var en riktig raritet – en Bild Lili-docka i originalskick. Bild Lili var en västtysk modedocka baserad på en seriefigur som inspirerade Ruth Handler till att skapa Barbiedockan. Bild Lilli tillverkades i cirka 130 000 exemplar mellan åren 1955 och 1964 då Barbie köpte upp rättigheterna.

Även Barbies kläder kan ge bra betalt. Särskilt Barbies kläder som flygvärdinna verkar åtråvärda, då 4 av 10 av de dyraste plaggen som sålts på Tradera är just flygvärdinnedräkter.

Spana in alla kläder till Barbie här!

– Det som höjer värdet är oöppnade originalförpackningar eller oanvända, orörda exemplar. Även om en barbiedocka från 60-talet har en sliten kjol så ska man inte laga den eller byta ut den. Då tappar den i värde. Likadant ska man inte bättra på färgen på en gammal docka som bleknat. Autencitet är väldigt viktigt. En annan sak som höjer värdet är om man har en ägarhistoria, om man har nedtecknat vem som har ägt prylen och när. Om det finns originalkvitton är det också ett stort plus, berättar Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Här hittar du alla Barbiedockor.

Har över 1 100 barbies

Några som har en stor samling och som använder sig av Tradera för att hitta nya köpare till sina dockor, kläder, accessoarer och andra prylar är Roger och Lotta.

Och att de har en stor samling med Barbie råder det ingen tvekan om.

Hur stor barbiesamling har ni?

– Vi har omkring 1 100 olika Barbies uppsatta i skåp, alla i sina originalkläder från 1959 och fram till och med 1975. Sedan finns det lite fler i lådor som vi inte hunnit gå igenom. Dockorna är olika Barbies med bland annat Ponytails, Midge, Swirl, miss Barbie, Skipper, Skooter, Ricky, Bubble Cut, Ken, Alan och en massa MOD-dockor över eran, säger Roger.

Men hur började egentligen intresset med att samla på Barbie?

– Jag är född 1961 och när jag var liten sparade jag varenda krona av min veckopeng för att köpa nya Barbies. I vår familj nu har vi haft tre tjejer och alla har fått leka med vissa av dem och de har hållit förvånansvärt bra. Men jag förstod att dockorna skulle bli värda mycket pengar så jag la upp dem på vinden i tanken att en dag ska jag ta tag i det. Men det var inte förrän Roger ärvde en stor samling med Barbiedockor som jag kom ihåg mina dockor på vinden. Nu har vi börjat samla ihop alla. Ja, på den vägen är det, säger Lotta.

”En härlig hobby”

Men vad är det då som gör Barbiedockor så speciella?

– De är ljuvliga när man sätter på dem deras olika ensembles av kläder, skor och smycken som gör att man bara känner sig som en del av dem, skrattar Lotta.

Vad är då målet med er stora Barbiesamling?

– Det är en härlig hobby både för öga och för själen. Man blir så glad av att bara titta på dockorna och drömma sig in i hur de är och tänker i den ena outfiten efter den andra.

– Att värdet på dockorna och accessoarerna sedan har ökat under åren är ju inte helt fel heller. Dockorna i vår samling blir dock inte fler med åren, snarare färre.

På tal om värde, har ni sålt Barbiedockor på Tradera?

– Absolut. Vi började med att sälja lite av de dubbletter vi hade i samlingen, det var både dockor, men även kläder. Det dyraste vi har sålt var när vi hittade några kläder till Barbie i samlingen – det var kläder från Mattel Gay Parisienne. Vi lade ut dem på Tradera och märkte att det var ett enormt intresse. Vi hade över 800 besökare och efter ett bud i sista sekunderna så gick kläderna till en köpare i Danmark. Vi fick över 10 000 kronor för bara kläderna, säger Lotta.

Letar du efter kläder till Barbie? Se allt här!

Vad letar människor på Tradera efter när det kommer till Barbie?

– Oj, svårt att säga. Men tittar jag på oss när vi letar efter saker på Tradera så handlar det om de små detaljerna som oftast försvann när dockan var ny. Det kan till exempel handla om skor, örhängen, smycken, hattar eller handskar. Många med oss letar efter saker som kompletterar en outfit som man redan har. Men allt handlar om vilken samling man vill ha.

Se alla annonser för Barbies accessoarer!

Har ni något tips?

– Ett bra tips till nya samlare är ett läsa in sig på ämnet, det finns böcker att låna på biblioteket eller att köpa här på Tradera som handlar om Barbie. Där kan man skaffa sig kunskap, men sedan är det bara att börja. Kanske vill man satsa på dockor från 60-talet och då kan det vara bra att börja i liten skala, jag menar att inte satsa på att köpa den allra dyraste dockan först. Hitta istället en docka till vettigt pris och börja där. Annars kan samlandet snabbt innebära mycket dyra utgifter, skrattar Roger.

Se alla Barbiedockor.

Vad ska man titta efter om man vill köpa Barbiesaker på Tradera – finns det många kopior eller fallgropar man ska akta sig för?

– Ja, i dag finns det rätt många kopior till försäljning, även om några av dem också är värda en hel del pengar eftersom de bara finns i ett begränsat antal.

– Men en idé är att inte stirra sig blind på vad som står i texten utan granska bilderna noga. Och kolla stämpel på dockan, och om det är en Barbie eller Midge/Barbie kropp, säger Lotta och Roger instämmer.

– Ja, det är viktigt att läsa på och om du är osäker så fråga säljaren. Titta också på säljarens omdöme, är det många köpare som är nöjda med affärer så är det troligtvis en seriös handlare, säger Roger.

•••

Topplista dyraste Barbiedockorna sålda på Tradera sedan 2014

• Bild Lilli med originalkläder i superskick: 22 141

• Äldre Barbie dockor: 11 211

• Midgelilli barbiedocka mattelbubblecutvintage: 10 100

• RARE VHTF VINTAGE BARBIE ORIGINAL 1959 Gay Parisienne # 964: 10 100

• Barbie-Förebild Lilli-Dockan: 8 811

• Äldre Barbie: 8 211

• Barbie och Tutti 1964 m mycket tillbehör: 7 101

• Barbie mattel från 1966 + kläder: 7 100

• Vintage Barbie Ponytail 3/4 brunette A/O m VHTF TM box TM stand zebra S/S 1960: 6 000

• GAMMAL BLOND BARBIE MED BÖJBARA BEN + KLÄDER 5 849

•••

Topplista dyraste Barbiekläderna sålda på Tradera sedan 2014

• VHTF Barbie #3 + Mattel Original outfit Roman Holiday # 968 1959 Box + TM stand!: 9 000

• VHTF/ RARE PAN AMERICAN AIRWAYS STEWARDESS (KOMPLETT)**VINTAGE: 5 100

• Barbie Vintage Rare VHTFoutfit # 964 Gay Parisienne komplett: 3 725

• Kläder till Barbie: 3 500

• VVHTF/RARE Pan American Airways Stewardess #1678 (1966) Komplett Original: 3 245

• BARBIE FLYGVÄRDINNA DRÄKT 60 TAL: 3 166

• **WOOOW**VHTF/ RARE WEDDING DAY SET (NÄSTAN KOMPLETT) **VINTAGE: 3 055

• #992 GOLDEN ELEGANCE BARBIEKLÄDER 1963: 3 050

• Kläder till Barbie: 3 000

• Vintagebarbies Pan America stewardess #1678, från 1966: 2 827

• Vintage Barbie Outfits: 2 755

Relaterade produkter