Tradera Nyheter

Charmtrollet för 6 000 kr: ”Samlarvärdet är stort”

Med en kombination av charm och fulhet.
Lyckotrollen – eller Penntrollen – har sedan 1950-talet lockat till skratt och köp.
I dag finns ett antal Dam-troll till salu på Tradera – däribland ett som mäter 50 centimeter.
– Samlarvärdet på detta troll är verkligen stort. Jag har fått över 140 bud, säger säljaren Bengt Ahlstrand.

SE BILDER PÅ TROLLET HÄR!

I Timrå – ett par långa trollkast från Sundsvall – bor Bengt Ahlstrand, 62 år, med sin sambo. I många år har han livnärt sig på att köpa och sälja saker på auktionssajten Tradera.

– Det började egentligen när jag träffade min sambo. Hon var väldigt inne på loppisar och second hand, och då började jag intressera mig också. Sedan 2003 har vi sålt på Tradera – och det har varit allt mellan himmel och jord. Gamla leksaker och bilar funkar bra, även bestick och andra samlarobjekt, säger Bengt, som köper upp dödsbon och bohag i Västernorrland.

Och just nu sticker en av hans auktioner som verkligen ut – både utseendemässigt och uppmärksamhetsmässigt.

Ett 50 centimeter stort troll.

– Haha, ja. Det handlar om ett samlarobjekt, och speciellt det här trollet. Det är ju ett Dam-troll, eller Lyckotroll, som är ovanligt stort, förklarar Bengt, som även har ett lite mindre Dam-troll till salu på Tradera – SE HÄR!

Startade med ull och trä

Skaparen Thomas Dam var en fattig snickare och fiskare som bodde avlägset i norra Danmark. Under 1930-talet ville han göra en docka till sin dotter Lila och bestämde sig för att göra ett troll. Han använde sig då av lokala material som ull och trä, och han ville att trollet skulle skilja sig från de traditionella trollen som oftast var elaka, arga eller såg farliga ut.

Dockan blev populär och det dröjde inte länge innan grannar villa ha ett troll hemma. Under 1950-talet startades därför produktion i större skala – och då med plast som material.

– Trollen har ju olika uttryck och kläder så de är väldigt specifika, menar Bengt.

Åtråvärt samlarobjekt

Bengt Ahlstrands troll är ett av de största Dam-troll som tillverkats och mäter hela 50 centimeter. Lyckotrollet har rörliga armar och ben, dessutom är huvudet rörligt i sidled. Under foten är den märkt med modell 800 och stämpeln i nacken visar att trollet är gjort 1977.

– Jag har sålt Lyckotroll på Tradera tidigare, men inte alls i den här prisklassen. Det ska bli intressant att se vad slutpriset blir, säger Bengt.

Lyckotrollen, eller Penntroll som många kallade dem, tog världen med storm under 1960- och sedan även under 1990-talen.

Och kanske är det så att du själv har ett eller två undanstoppade där hemma?

Passa på att leta upp dem – de kan vara värda många hundralappar, ja även tusenlappar.

Kika på alla troll från Thomas Dam här!

Intressenter från USA

Vad är det som gör dessa troll så värdefulla?

– Det handlar ju om ett samlarvärde. Storleken på trollet är också ganska speciellt, det finns inte så många stora troll från Thomas Dam ute till försäljning, menar Bengt.

– Sedan är ju skicket ganska bra och att den har legitima stämplar.

Annonsen har hittills haft runt 1 300 besökare och fått 141 bud.

I skrivande stund ligger högsta budet på 6 000 kronor.

– Visst är det mycket pengar, men det är ju samlarna som bestämmer priset. Jag har varit i kontakt med flera av de som budat på trollet – bland annat en kille i Kalifornien, USA. Han verkar väldigt seriös och bara älskar det här trollet. Det är roligt att man kan lägga upp på en svensk sida och sedan ha möjlighet att nå köpare över hela världen, menar Bengt.

Skaffa dig ett stort Lyckotroll hem! Klicka hem det innan auktionen stänger den 14 oktober.

Relaterade produkter