Tradera Nyheter

Därför samlar Monica på lyxiga dockhus

I hundratals år har dockskåpet varit den optimala prestigeleksaken – och ännu i dag lever traditionen med handgjorda miniatyrer. Många samlare betalar dessutom höga belopp för barndomens klassiska möbler, exempelvis från svenska Nolbyn.

Människor har skapat miniatyrer i många tusen år – de äldsta har hittats i egyptiska faraogravar. Det äldsta kända dockskåpet är från 1500-talet och ägdes av Albrecht V av Bayern. Ett av världens mest kända är dock Queen Mary’s Dolls’ House som tillverkades för den engelska drottningen under det tidiga 1920-talet.

Utöver exklusiva möbler och handbroderade sängkläder finns en hel del fungerande samtidsteknik, exempelvis en hiss och rinnande vatten i alla kranarna. Ännu mer imponerande är små gevär som kan öppnas, laddas och skjutas. I garaget har bilarna fungerande motorer.

På kurs med mästaren

Det exklusiva hantverket kan tyckas tillhöra en svunnen tid, men faktum är att miniatyrer av jämförbar kvalitet produceras än i dag. En av de främsta inom genren är William Robertson från USA. Han tillverkar bland annat små verktyg med samma funktion som i verklig storlek.

Monica Ericsson är ordförande för Miniatyrsällskapet. Snart ska hon gå en kurs för mästaren i Danmark. Hennes uppgift kommer vara att tillverka en 28 millimeter lång ask av ben – med ett fungerande lås – från scratch. 
Miniatyrsällskapets cirka 200 medlemmar delar en passion för att skapa ”miljöer av hög kvalitet”. Till skillnad från de svenska dockhusen jobbar de i den internationella skalan 1:12, och inredningarna tål definitivt inte barnhänder.
– Många gör kopior av en känd miljö eller sitt eget rum. Själv började jag med att göra köket från mitt föräldrahem, säger Monica Ericsson.

Handgjorda oljemålningar

I England är det populärt att inreda efter Tudoreran och i Sverige gillar många den Gustavianska stilen från 1700-talet. Sakerna ska ha en korrekt funktion och vara tillverkade i rätt material. Till mässorna kommer allt från glasblåsare till silversmeder, men ofta beställer samlarna specifika föremål direkt från specialisterna.
– Jag har fått en engelsk konstnär att skala ned några Bruno Liljefors-målningar åt mig i olja. För det betalade jag omkring 3-4 000 kronor, säger hon.

Monica berättar att många i Sverige gillar att tillverka sina föremål själva. Miniatyrsällskapet anordnar egna kurser, exempelvis i bokbinderi. Metoden är samma som för stora böcker, men det krävs starka glasögon för att läsa texten.

Folkliga Lundby och lyxiga Nolbyn

Det finns givetvis även många som samlar på konventionella dockhusmöbler, och för dem är Tradera en viktig plats. Här dominerar svenska Lundby. Inredningarna i skala 1:16 är gjorda för vara hållbara, och företaget har alltid följt rådande inredningstrender.
– Lundby ville att barnen skulle känna igen sig i sin tid. Det innebär att du kan inreda ditt dockskåp i allt från 40-talsstil till dagens moderna IKEA-inredningar, säger hon.

Ett mer exklusivt alternativ är ”Nolbyn – Värmländskt hantverk”. Möblerna designades av Berith Bergström och tillverkades av lokala hantverkare. Ett exempel är handsmidda små kopparkärl. Bland de som har lekt med företagets dockskåp finns Haga-prinsessorna, och i dag kan vissa av Nolbyns föremål kosta tusenlappar.

På Tradera kan du föra traditionen vidare till dina barn – eller påbörja ditt eget samlande. Är du kanske sugen på börja bygga egna möbler? Besök Miniatyrsällskapet mässor. De anordnas två gånger om året, och den 16 oktober går höstupplagan av stapeln på hotell Anglais i Stockholm.

Relaterade produkter