Tradera Nyheter

Din Barbie kan vara värd en liten förmögenhet


Gömmer sig några Barbiedockor i din källare? I så fall kan du sitta på en liten skatt, för den första dockan från 1959 är värd upp till 40 000 kronor. 
Även rätt klädesplagg kan vara dyrgripar. Barbieexperten Kerstin gjorde några av sina bästa fynd på Tradera.

– Jag gick alltid och tittade på Barbiedockor, så min man tyckte att jag skulle börja samla på dem. Han är väldigt uppmuntrande på det sättet, säger Kerstin Bergström.
I dag är hon ordförande för föreningen Barbieringen, med drygt 130 medlemmar spridda över hela landet. De ordnar mässor och träffar, men om man verkligen vill frossa i kulturen så är det USA som gäller. Kerstin har varit på Barbiekonvent i Washington och New Orleans, och till sommaren bär det av till Jacksonville.

– Det är bara Barbienördar – det är jätteroligt. Sedan finns det hur mycket grejer som helst att köpa. Till det kommer middagar och event där man får träffa alla människor som man vanligtvis bara pratar med på nätet, säger hon.

Fynda unika modeller

Många av köpen sker på nätet, och Tradera har ett stort utbud av Barbieartiklar. Just nu kan du hitta en Miss Barbie ”Her eyes open & close” i box för 3 000 kronor. Dockan som bara tillverkades i ett år hade ett stort problem – en kemisk reaktion uppstod mellan huvudets hårdplast och perukens vinyl, viket fick Barbies svål att brännas.
Du kan även hitta en Twist N Turn Waist med box för utropspriset 1 900 kronor. Modellens böjliga gummiben gick ofta sönder, men den här sägs vara i fint skick. Kerstin gillar den här klassiska modellen, som sägs vara en 61:a, men experten misstänker att den faktiskt kan vara från 1960. I skrivande stund är det ledande budet 1 350 kronor. Att Mattel inte bara har flickor i 11-12-årsåldern som målgrupp bevisas av Honey Ryder från Bond-filmen Dr No. 007-dockan för 1 200 kronor är riktad direkt till gruppen vuxna samlare.

Ett tyskt skämt

Genom åren har många försökt utmana Barbie, som brittiska Cindy eller för all del den svenska dockan Petra, som såldes av Åhléns. Allt började dock i Tyskland. På 50-talet hade den tyska tidningen Bild en seriestripp med den ekivoka damen ”Bild-Lilli”. Hon var så populär att man 1953 började sälja henne som docka. Den vampiga figuren blev en uppskattad skämtpresent till herrar, som en pik för deras damtycke. Det fanns även en mindre version där Lilli satt i en gunga, avsedd för att hängas från bilens backspegel.
Amerikanskan Ruth Handler hittade dockan i en schweizisk presentbutik. Med på resan var maken och hans affärspartner som tillsammans ägde det lilla leksaksföretaget Mattel. Ruth tog med sig Bild Lilli hem till USA för en make over, och 1959 lanserades Barbie. I Sverige dök hon upp först till julhandeln 1962.

Mest åtråvärda kläderna

Den första versionen hade ganska många gemensamma drag med sin tyska föregångare, och i dag är ur-Barbien alla samlares heliga graal. Trots att priserna har sjunkit kostar dockan mellan 30 000-40 000 kronor, förutsatt den är i perfekt skick och har alla saker kvar. Även tillbehören är svindyra.
– Den lilla puderdosa i mässing som ingick 1959 kan kosta en tusenlapp, säger Kerstin.

Den ursprungliga dockan lanserades med 20 olika klädset varav tre endast tillverkades detta år. Till det kommer kläderna som endast var avsedda för den japanska marknaden. Tre kimonos i silvertyg finns blad de mest åtråvärda samlarprylarna. Och ibland tillverkades varianter på standardplaggen i mindre upplaga, exempelvis med en alternativ färg eller mönster. Dessa är hett eftertraktade.
– De är svåra att få tag på, men jag har fyndat dem på Tradera. Där köpte jag en variation på en dress som heter Gold n’ Glamour. Jag hittade klänningen och hatten för 300 kronor, det var väldigt billigt. Så det går, men det gäller att veta vad det är man letar efter, säger Kerstin Bergström.

Relaterade produkter