Tradera Nyheter

Din mountainbike är överspelad – här är vårens cykeltrend

Pelle Mårtenson renoverar cyklar som andra har slängt. Bloggaren konstaterar att många har fått nog av obekväma mountainbikes. Nu är suget stort efter de klassiska modellerna från 70- och 80-talet. Du hittar dem på Tradera.

Allt började på tippen. Pelle såg att folk slängde cyklar utan synbara fel – han frågade om det var okej att ta hand om dem, och det gick för sig. Sedan dess har Bålsta-bon hunnit renovera ett 20-tal cyklar.
– Jag gillar att man inte behöver slänga saker som man faktiskt kan få att funka. Cyklar som inte är så fina kan ändå få ett nytt liv i stan. Det finns något väldigt tillfredsställande med detta, säger Pelle Mårtenson.

Till vardags är han utbildad civilingenjör, med bakgrund inom IT-branschen och filmproduktion. Men privat är den stora passionen cyklarna, och du kan följa Pelles olika projekt på Cykelbloggen.

I dag är hans trädgård full med cyklar och med jämna mellanrum avyttras ett exemplar till någon i grannskapet. Bloggaren konstaterar att folk har tröttnat på sina mountainbikes. Med breda och grovt mönstrade däck hör de egentligen hemma på skogsstigarna. Och för att få med sig varorna på väg hem från jobbet gäller det att cykeln har en rejäl pakethållare, med plats för en korg på styret. Det här levererar modeller av klassiskt snitt. En annan viktig faktor är komforten.
– Det som folk vill ha nu är enkla damcyklar. Många gillar att man sitter ”rätt upp-och-ned”. Modeller som utgår från olika sorters tävlingscyklar är inte särskilt bekväma. Det är ju egentligen inte skönt sitta lutat över styret, och man får sämre översyn. På en äldre cykel kan man enkelt höja styret för att sitta ännu mer upprätt, och dessutom är sadlarna mycket bekvämare, säger han.

Här kan du buda på en klassisk damcykel, med korg. Pelle förklarar att de gamla modellerna har en rad andra fördelar. Med tanke på alla stölder vill många ha en billig cykel. Exemplaren från 70- och 80-talet är samtidigt robusta, men ändå förhållandevis lätta. Tekniken är enkel och i princip gemensam för alla modeller, vilket gör det lätt att hålla cyklarna rullande.
Med sin blogg vill Pelle inspirera andra till att våga skruva på cyklarna. Att laga punkteringar och ställa in växlarna är en ganska enkel sak, och alla instruktioner du behöver finns i dag på Youtube.

Bloggaren renoverar även cyklar från 40- och 50-talet, och klassikerna är eftertraktade, detta trots att de blir lite tyngre att hantera.
– De gamla cyklarna är ofta väldigt fina, och mer av ett konsthantverk. De kan ha små verktygslådor under pakethållaren och andra roliga tillbehör som inte finns i dag, säger han.

Men det som inspirerar Pelle mest just nu är elcyklar, en trend under tillväxt.
– De är fortfarande ganska dyra, så jag funderar på att testa de byggsatser som finns. Det ska inte vara allt för komplicerat. Elcyklar är ju en intressant trend, och då får man ju verkligen en helt ny cykel, säger Pelle Mårtenson.

På Tradera kan du även hitta elcyklar – kolla här.

Relaterade produkter