Tradera Nyheter

Eddie Meduza älskas av svenskarna – vild budstrid

Errol Norstedt fick aldrig något erkännande från musikbranschen – och fram till sin död var han svartlistad i radio och tv. Men utanför tunnelbanesystemet är Eddie Meduza fortsatt en älskad svensk ikon. Det märks inte minst på Tradera. Nyligen blev det budkrig om en tidig kassett-katalog, och hans första skiva går för stora belopp.

Postumt har musikjournalister gjort taffliga försök till att analysera det folkliga fenomenet Eddie Meduza, men nekrologerna ekade tomt. Under hela sin livstid var Errol Norstedt en medial paria – svartlistad på radio och tv, ständigt sågad av musikkritikerna. Motgångarna har dock inte hämmat hans popularitet, och i hela Sverige (utanför 08-området) är Eddie fortsatt en ikon vars musik många växer upp med.

Vad är det då som ligger bakom hans status som folktrubadur? Humorn är pubertal och inte sällan misogyn – Norstedt hävdade dock att sexismen i hans texter var ironiskt menad, ”en drift med idioter”. Meduza var ofta politisk, med kängor riktade mot förmyndarsamhället. Exempelvis irriterade reglerna kring alkohol, vilket bland annat hånades i klassikern ”Torsten hällde Brännvin i ett glas till Karin Söder”. En annan politisk åsikt vädrades i ironiska ”Mera kärnkraft”.

Meduza skapade även en rad karaktärer, exempelvis epatraktor-raggaren Börje Lundin från Västergötland. Den skånske adelsmannen Greve von Boegroeff. Efraim Barkbit, som kan spela låtar på sitt anus – och givetvis Hakan, som är föreståndare för en handelsbod. Den snuskiga humorn föddes dock ur motgång.

Karriären inleddes på 60-talet med några inspel i misslyckade coverband. Under 70-talet satsade Errol på dansbandet Anders Norstedts Orkester. Parallellt var han kompositör för andra dansband, som Streaplers och Trio me’ Bumba. 1975 fick Norstedt äntligen släppa sin första skiva. I dag inbringar självbetitlade ”Errol” stora belopp på Tradera, men då gick de sedesamma countrydoftande låtarna tämligen obemärkt förbi.

Intresset från skivbolagen hade svalnat, men ur bitterheten föddes kreativiteten och den ohämmade humorn. Följande år började annonser för kassetten ”Mannen utan hjärna” dyka upp i olika herrtidningar. Innehållet var skapat av pseudonymen E. Hitler & Luftwaffe. Den följdes snart av flera kassetter, alla inspelade och kopierade hemma hos Errol. Dessa är i dag mycket åtråvärda bland samlare. Allt material från den tidiga eran är hett stoff – det märks inte minst på Tradera. Där blev det budkrig om en tidig kassett-katalog. 105 bud lades på det 16-sidiga bladet, som mer har karaktären av ett galet fanzin. Slutsumman landade på 985 kronor.

Till sist kom framgången. 1979 fick Errol chans att spela in ännu en skiva. Det nya efternamnet hämtade han från ett naturprogram om maneter. Eddie Meduza & The Roaring Cadillacs gjorde succé, bland annat med singeln ”Punkjävlar”, som du hittar här. Kombinationen av fräck humor med 50-talsinspirerade rocklåtar gick rakt in i den blommande raggarkulturen – och resten är historia. Under karriären producerade artisten nära 90 album och kassetter, med över 900 låtar och sketcher.

Trots ett tufft liv honom turnerade Eddie Meduza in i det sista. 2002 hittades artisten död i sin bostad. Errol Norstedt längtade alltid efter att inte vara en outsider, att slippa bli bespottad av media. Det fick han tyvärr aldrig uppleva. Slutet hade en bitter smak. Innan sin död insisterade Meduza att han absolut inte ville ha en gravplats eller andra monument i sitt minne. Sonen spred pappans aska i Kosterfjorden. Men Eddie behöver inget röse. Han kommer alltid leva vidare som ett soundtrack till livet i den svenska periferin – och ett humoristiskt finger i ansiktet på etablissemanget.

Relaterade produkter