Tradera Nyheter

Experten om dyrgriparna: ”Intresset är stort”

De små figurerna är älskade av hela Sverige.
De kan också vara värda tusentals kronor.
Nu kan du buda hem en av Lisa Larsons speciella rariteter på Tradera.

Vi är många som vuxit upp omgiven av hennes figurer. Lisa Larsons kreativa klassiker såsom lejonen, katterna, och ABC-flickorna som lanserades redan 1958. Trots att Lisa Larsons produktion är så omfattande inbringar hennes keramik allt högre belopp, bland annat på Tradera.

Svenska keramikern Lisa Larson har blivit känd för sina många figurer föreställandes djur och människor, bland hennes mer kända serier hittar vi Adventsbarn, Larsons ungar och Lilla och Stora zoo. Det återkommande temat i hennes verk är systerskap, moderskap och familjeliv.

Så här i jul- och luciatider är adventsbarnen och tomtarna, som började tillverkas 1979 och fortfarande produceras, heta villebråd och kan inbringa många sköna julklappsslantar.

”Sålt senaste tio åren”

En av säljarna som erbjuder Lisa Larsons figurer på Sveriges största marknadsplats är Lennart Einarsson, se alla hans annonser här!

I hans samling hittar vi både tomtar, djur och vaser.

– Jag har sålt Lisa Larson-figurer de senaste tio åren och halkade in på detta genom en bekant, som var antikhandlare. Jag har alltid varit intresserad av konst och gått på Auktionsverket och Bukowskis i Stockholm sedan 70-talet, säger Lennart.

Bland de Lisa Larson-auktioner som har inbringat mest pengar på Tradera finns den samhällskritiska och feministiska figuren ”Samhällsdebatten”, där en dam håller en man på sträckta armar ovanför sitt huvud. Den dyraste porslinsfiguren har inbringat över 26 000 kronor.

Absolut dyrast på Tradera har skulpturen Klotdam, från senare delen av 50-talet, varit. Den budades hem för 47 900 kronor.

Då är de dyrast

Riktigt sådana dyrgripar har inte Lennart Einarsson sålt, även om han genom åren sålt många av Lisa Larsons kreationer.

– Dyra figurer går endast att sälja om de är från 70-talet och lite mer antika. Jag säljer endast nyproducerade figurer från fabriken i Gustavsberg och jag besöker fabriken varannan månad för mina inköp, förklarar Lennart, som numera är pensionär.

Bland hans porslinsfigurer som i dagsläget har flest bud på Tradera hittar vi en liten tomte på en pulka. Pulkatomten har plats för ett julgransljus och ingår i serien Vintersport. Som med andra julfigurerna är den handgjord och handmålad hos Keramikstudion i Gustavsberg.

Just nu har drygt 70 bud kommit in på Pulkatomten.

– Intresset för Lisa Larson-figurer är stort i Sverige. Köparna är mest äldre personer, och oftast är de samlare på Lisa Larson och vill komplettera samlingen, berättar Lennart.

Över 1 000 föremål

Det finns i dag över 1 000 föremål signerat Lisa Larson på Tradera – spana in alla här.

Alla hennes alster kanske inte inbringar enorma belopp, men att de sprider glädje och skönhet är helt klart.

Och så en hel del julfrid…

•••

Här är fem andra Lisa Larson-favoriter:

1. Zebran från serien Stora Zoo – kolla här!

2. Figuren Malin – leta här!

3. Isbjörn från serien Stora Zoo – kolla på utbudet här.

4. Lejon – som du hittar här.

5. Emil – kolla!

5. Samhällsdebatten – se klassikerna.

•••

De 3 dyraste Lisa Larson-föremålen:

• Klotdam från senare delen av 50-talet. Unik47 900 kr.

• Samhällsdebatten Masterpiece: 26 200 kr.

• Otroligt Vacker ABC Flicka: 25 458 kr.

Sålda på Tradera 15 maj 2015-15 maj 2018

Relaterade produkter