Tradera Nyheter

Experten: ”Så kommer du igång med vårrensningen”

Nu är det dags att vårrensa dina garderober och förråd. Här ger ordningskonsulten Nina Strandberg sina bästa tips på hur du kommer igång. 
Hälften av svenskarna har för många prylar hemma – och Stockholmarna är värst. Det visar Traderas undersökning.

För många är den annalkande våren en anledning till att städa och rensa i garderober och förrådsutrymmen, men var ska man börja? Nina Strandberg är ordningskonsult. Sedan 2006 har hennes företag ”iordning” hjälp svenskarna att organisera sina hem, och att ta itu med problemet kan faktiskt vara livsförändrande.
– Man ska tänka över vad för slags liv man vill ha. Om man lyckas frigöra ett extra rum så kan det öppna för möjligheten att byta ner sig till en mindre bostad. Och pengarna som man sparar kan exempelvis användas för att resa eller pensionsspara. Så att omorganisera kan faktiskt ändra livet, säger Nina Strandberg.

Rensa din garderob och börja sälj direkt

Enligt en undersökning som Tradera nyligen gjort säger hälften av de svarande att de har för mycket saker hemma. Så många som 30 procent uppskattar att de har 3-4 flyttlådor med prylar som de inte använder. Undersökning visar samtidigt att 37 procent känner sig fria utan för många saker.
40 procent av de svarande sparar på saker som de inte använder, och förvarar dem i en garderob eller ett förrådsutrymme. Många tänker dock inte på hur stor yta som går åt till oanvända saker. Trots att bostadspriserna och kvadratmeterpriset är högst i Stockholm är stockholmarna den grupp som sparar mest på saker som de inte använder.

Ordningskonsulten rekommenderar att man börjar med de ställen där man vistas mest. Dela upp alla prylar i kategorier – kläder för sig, papper i en hög och minnen i en annan. Därefter kan man inventera och sortera vidare i mindre kategorier.
Det är viktigt att man engagerar alla i familjen. Genom att tidigt visa barnen att det går att sälja saker på internet lär man dem att ta hand om sina leksaker, så att de behåller sitt värde.
Nina Strandberg rekommenderar även att man delar upp utrymmena hemma i olika zoner. I den personliga zonen, exempelvis en garderob, förvaras det som respektive person själv tycker är viktigt. Men de gemensamma utrymmena ska vara fredade.

Bli en topp säljare, klicka här

Nina menar att oordning och sparande av oanvända saker ofta beror ofta på att man inte har tagit något beslut – men man ska ta god tid på sig. Säll gärna undan de saker du är osäker kring i ett halvår. Skriv sedan upp ett datum i almanackan för att hämta grejerna. Då blir det lättare att ta besluten om vad du ska spara.

Bästa tipsen för att komma igång:

  1. Ta beslut!
  2. Börja med de rum där du vistas mest.
  3. Det är okej att göra sig av med saker som man inte saknat på ett år.
  4. Låt rensningen ta tid och rensa ut med friska ögon.
  5. Sortera i kategorier, kläder för sig, papper för sig minnen i en hög. Därefter kan man börja inventera utifrån vad man har och sortera upp kläder i nya kategorier. Jeans för sig, tröjor för sig etc.
  6. 
Vänta med att köpa förvaring tills du är klar med utrensningen.

Kom igång och börja sälja på Tradera, klicka här

Relaterade produkter