Tradera Nyheter

Expertens tips: Legot du kan tjäna storkovan på

Alla har vi gammalt Lego nedpackat på vinden.
Men visste du att det kan vara värt en mindre förmögenhet?
Samlarna är många och rätt Lego kan ge dig ett rejält kassaklirr.

Du kan inte gissa priset på det här super-Legot. Klicka här och kolla.

Den danska klassikern Lego är något de flesta lekt med som barn.

Timmar efter timmar tillbringades framför instruktionsböcker och med att para ihop de färggranna bitarna. Vissa gick ännu längre och började göra egna kreationer utifrån fantasin. Riddare, pirater och Star Wars var populära teman och är så än i dag.

Men bitarna är inte bara roliga och kreativa att bygga med. De kan även vara värda en hel del pengar. Samlarna är många och rätt förpackning kan vara värd riktigt mycket pengar. Långt över inköpspris.

”Mest populärt bland samlare”

Fredrik Johansson från butiken Blueride vet vad man kan få pengar för. Butiken har valt att lägga upp sina Legoprylar med samlarvärde på Tradera och just nu finns det en mängd spännande Lego att buda på.

I takt med att Harry Potter-filmerna och de nya Star Wars-delarna kom ut så har samlandet ökat rejält.

– På Tradera säljer vi mycket äldre, utgånget Lego, det är mest populärt bland samlare. Star Wars är jättepopulärt just nu, säger Fredrik Johansson.

För att få ut mest pengar gäller det att ha något speciellt. Gärna från en populär filmserie eftersom många av samlarna gillar just de filmerna.

”Mest värdefulla”

Men vad är det egentligen som är mest populärt? Fredrik Johansson har svaret.

– Sånt som är svårt att få tag på. En serie från Star Wars till exempel tillverkas bara en gång, sen kommer den inte tillbaka igen. För den som är intresserad av Lego och samlar kan äldre modeller vara mycket värdefulla, berättar Fredrik Johansson.

För att få ut maximalt värde så ska Legot vara i originalförpackning men det går även att få sålt utan. En bra idé kan vara att diska lösa bitar för att fräscha till dem innan man lägger ut dem.

– Vi säljer bara originalförpackningar men jag har hört att en del har sålt ihopbyggda modeller och fått bra betalt för dem. Vi har en butik där vi köper in det senaste men på Tradera hamnar våra äldre grejer, de som samlarna oftast vill åt, säger Fredrik Johansson.

”Kan få bra betalt”

Det är framför allt äldre upplagor av olika Legoserier man kan tjäna storkovan på.

– För äldre grejer kan man få bra betalt. Priserna höjs eftersom det inte finns så mycket ute eller så många som säljer. Det blir ett stort samlarvärde när det är svårt att få tag på något, förklarar Fredrik Johansson.

Precis som med det mesta som säljs på Tradera så ska grejerna vara i bra skick.

En hel del människor köper även enskilda klossar i stora paket, vilket går att se bland auktionerna på Tradera.

Men regeln är att bitarna inte ska vara utslitna.

– Skicket ska vara okej i alla fall. Eftersom en del förpackningar kan ha stått på en hylla i butik så är det inte alltid helt perfekt men det ska ändå vara bra, anser Fredrik Johansson.

Wow, 7,5 kilo Lego – kolla in den här högen!

Det här är inget man kanske reflekterade över när man satte undan sitt eller barnens gamla Lego. Att dessa leksaker och byggstenar som man älskade så mycket som barn faktiskt kunde bli värda riktigt mycket pengar.

Så se till nu att rota fram era gamla Legolådor och se vad ni har. Har ni tur kanske det finns några guldkorn. Spana in hela utbudet på Tradera just nu.

Relaterade produkter