Tradera Nyheter

Fem serietidningar som kan göra dig rik – har du en i din källare?

Du kan ha serietidningar värda en mindre förmögenhet – utan att veta om det. Här är rariteterna du ska hålla koll på när du rensar din vind. – Hälften av alla Kalle-Anka ettor kommer tyvärr att slängas, säger seriesamlaren Thomas Eliasson som driver antikvariatet Seriesamlarna.

Vad är du intresserad av?
Serietidningar
Förstautgåvor
Samlarobjekt
Böcker
Kläder
Hemelektronik

Serietidningar har kommit att bli högaktuella i Sverige. På auktionsssajten Tradera är finns över 25 000 annonser – och en del kan tjäna bra pengar på att köpa och sälja unika fynd.
– Ja, det är rätt vanligt att folk tjänar pengar på serietidningar. Det här är ju ett av de vanligaste områdena på Tradera och är lika populärt som böcker. Det finns ett stort nostalgivärde i serietidningar. Att återse saker från sin barndom är värt så mycket. Visst, en August Strindberg-bok från 1800-talet är unik men ger inte samma känsla som en Kalle Anka-tidning du läste när du var barn, säger Thomas Eliasson som driver antikvariatet Seriesamlarna.

Vilka tidningar är värde mer än 1 000 kronor? Kolla in de mest unika exemplaren!

”Sålt över 50 000 tidningar”

Eliasson vet vad han pratar om. Han var en av de första användarna på Tradera och startade ett konto samma dag som sajten startades.
– Det har blivit en hel del auktioner. Totalt har jag nog sålt 50 000 serietidningar, säger han.Värdet på en serietidning kan variera rejält. Är det en sliten version från 80-talet är den förmodligen bara värd några kronor. Har du däremot en förstautgåva av Kalle Anka eller stålmannen kan du ha rejält med pengar att hämta ut.– Det finns nog över 50 Kalle Anka-ettor ute i Sverige som är upptäckta. De kan vara värda över 100 000 kronor. Men många kommer att slängas, för alla vet inte om värdet, säger Eliasson.

”Får inte vara för ny”

Vad ska man dock hålla utkik efter när man bläddrar igenom sin seriesamling? Det viktigaste är skicken – och året tidningen gavs ut.
– Om de ser fina ut har tidningen i allmänhet ett värde. Men den får inte vara för ny. Har du en tidning i bra skick som gavs ut före 1970, kolla värdet på Google. Men det finns också tidningar efter 70-talet som är unika. Bamse Nr 1 från 1973 är ett bra exempel, den skulle förmodligen säljas för över 25 000 kronor i perfekt nyskick, säger Eliasson.

Här är tidningen som är värd över 36 000 kronor – se den här!

5 serietidningar som är värda mer än 25 000 kronor – har du en på vinden?

1.Kalle Anka

2. Nr 1 Fantomen

3. Nr 1 Stålmannen Nr 1

4. Prins Valiant från 1942

5. Bamse Nr 1 från 1973

Relaterade produkter