Tradera Nyheter

Fynda svenska designklassiker – när samlaren tömmer gömmorna

Gillar du svensk design från de klassiska formgivarna?
Då bör du ta en titt på den samling som Lösöret Auktioner håller på att avyttra.
– Det är en antikhandlares privata samling, säger Ellinor Alicesson.

Kolla in prylarna som samlaren gör sig av med – fyndläge!

Det är ett brett utbud av föremål som Lösöret Auktioner har på Tradera, men det som alla objekt har gemensamt är ett starkt uttryck.

Ett exempel är en tung bronsrelief med ett ”ekivokt” motiv.

– När jag tittade närmare på motivet så tänkte jag ”oj”. Man får för sig att det är en hushållerska, och det känns som ett stort hus med en förmögen man som försöker uppvakta henne. Man funderar ju på varför de har gjort just det här motivet, säger Ellinor Alicesson.

”Samlarföremål som har en själ”

Just nu har hennes företag 177 objekt som ligger ute på Tradera, men Ellinor har en uppsjö av fina föremål kvar i den samling som hon hjälper till att avyttra.

– Det är en antikhandlares privata samling. Det kommer alltså inte från en butik, utan är saker som han har haft hemma. Det handlar totalt om tusentals objekt, och det är allt mellan himmel och jord – både keramik, porslin, glas och plast. Han har också skulpturer, och det är generellt väldigt fina samlarföremål som har en själ, säger hon.

Favoritobjektet

Det gäller inte minst för hennes favoritobjekt, en 29 centimeter lång naken dam. Skulpturen av gjutjärn väger 1,2 kg och kommer från ett okänt land.

– Den är ju bara helt fantastisk – jag älskar den. Jag vet inte vad ursprunget är, men den är otroligt spännande. Om någon vet var den kan komma ifrån så får de gärna höra av sig. I och med att den har suttit utomhus på en vägg under väldigt många år så har den fått en otroligt fin patina. Det här är verkligen ett föremål med själ, säger hon.

Entreprenören från Älvkarleby har en lång karriär inom reklambranschen, men nu ägnar hon sig åt att hjälpa allt från antikhandlare och samlare, till dödsbon med att presentera och marknadsföra deras föremål på Tradera. Den aktuella samlingen är dock ovanligt stor.

”Väldigt tidlös”

Hennes strategi är vanligtvis att plocka ut ett 50-tal objekt av hög kvalitet som hon tror kommer fungera med Traderas målgrupp. Då handlar det ofta om designklassiker – och det finns det gott om i den nuvarande samlingen. Ett exempel är en serie retroskålar och fat formgivna av Wilhelm Kåge för Gustavsberg.

– Det är ju en raffinerad design, den är ju väldigt tidlös – och den gula färgen går att matcha med många olika stilar. Det är en färgklick, men tar samtidigt inte över, säger hon.

Ett alternativ är två klassiska lockskålar från Rörstrand, formgivna av Hertha Bengtson.

– De är ju också väldigt tidlösa men är samtidigt mer mångsidiga. Man kan ha allt från soppa till att förvara sina smycken i dem. Och den lilla foten på locket gör ju att även det fungerar som en skål, som exempelvis är perfekt för tillbehören.

”Hittade hemma hos mormor”

Här hittar du också en väckarklocka vars tidstypiska design verkligen för tankarna till 50-talet.

– Jag har inte lyckats få reda på vad den där diamantsymbolen står för, men det känns att den är gediget gjord. Den är tung, och man ser på materialet på baksidan och skruvarna att det är en sådan klocka som man hittade hemma hos mormor. Men jag är ingen expert.

En annan stark kandidat för det trendiga köksskåpet är en signerad skål ur serien CITY, formgiven av Hjördis Oldsfors mellan 1958-1961.

– Det känns som hon tyckte att det var en kul design att ta fram. Mönstret påminner om en citykarta med stiliserade gator och kvarter. Jag tycker att gråa toner känns snälla och varma, och det är fint mot den gula utsidan.

”Den är lite charmig”   

Det sötaste föremålet är kanske den lilla emaljerade tratten från Kockums Sweden, i mycket slitet bruksskick.

– Den är lite charmig – det är ett gulligt föremål. Jag vet inte hur mycket folk syltar och saftar nu för tiden, men man använder ofta emaljföremålen som inredningsdetaljer i dag. Många tänker på miljön och jag inreder själv gärna med återbruk. Sedan är vi många som tycker att ett bruksföremål som har lite slitage efter många års användning gör det ännu bättre, säger Ellinor Alicesson.

BILDERNA DU MÅSTE SE: Alla 177 objekten från den privata samlingen.

Relaterade produkter