Tradera Nyheter

Glömda LP-skivor var värda tusenlappar

Köpte du svensk vinyl på 90-talet? Dina skivor kan vara värda en hel del. I dag dyker många av dyrgriparna upp på Tradera. Men för att inbringa stora pengar ska skicket vara tipptopp – minsta skavank kan sänka värdet med 90 procent. Här berättar experten om plattorna som kan ge storkovan.

Minns du när cd-skivan lanserades? Alla förkunnade att det var ”en helt ny ljudupplevelse”. Det var förvisso sant – men ljudet var sämre. Micke Englund äger den anrika butiken ”Mickes Serier, CD & Vinyl”, på Södermalm i Stockholm. Han konstaterar att det faktiskt finns en ljudmässig guldålder, med vinylskivor som ger dagens lyssnare en unik musikupplevelse.

– Mot slutet av 60-talet hade man fantastiskt bra kvalitet, speciellt engelska pressningar. Vinylen var otroligt bra graverad. Ska man exempelvis lyssna på Beatles så ska man satsa på ett gammalt original med den gulsvarta etiketten, för det är ett fantastiskt bra ljud. Och det innebär att folk är beredda att betala mer för äldre pressningar, säger Micke Englund.

Här kan du hitta några Beatles-klassiker, som A Hard Day’s Night och Sgt. Pepper.

Experten berättar att förstapressningar generellt inbringar bra pengar, men att avgöra om en LP verkligen är ”originalet” kan vara en osäker vetenskap.

– Jag fyller 61 år i år och började samla på skivor innan jag var tonåring, men jag känner mig ofta som en nybörjare. Det här är jättesvåra grejer, säger han.

Oavsett skiva bör den vara i nyskick för att inbringa stora pengar. Faktum är att ett mer välspelat exemplar med en lite kludd på omslaget kan vara värt en tiondel jämfört med det perfekta exemplaret. Micke har följt vinylskivans nedgång och comeback. 1989 var brytåret. Då såldes lika många vinyl- som cd-skivor, och sedan sänkte sig mörkret. Omkring 92-93 var det endast ett fåtal artister som släppte vinyl, bland dem Bruce Springsteen och Neil Young.

Men det fanns även ett antal svenska artister som inte gav upp under 90-talet. De släppte små vinylserier. Några exempel är Kent, the Hellacopters och Thåström. I dag kan skivorna kosta en hel del. På Tradera kan du hitta Kents ”Verkligen” från 1996, i originalpress. Se hur mycket marknaden vill ge för skivan, som är numrerad i 500 exemplar.

De exklusiva plattorna kommer dock från många årtionden. Micke ger några exempel från den egna butiken. Två av hans Elvis-singlar från Sun Studio-eran gick till en samlare för 10 000 kronor. Här kan du buda på kungen.

En annan oväntad dyrgrip var en LP med det svenska black metal-bandet Bathory. Omslaget skulle gå i guld och svart, men trycket visade sig bli för dyrt. När skivan kom från tryckeriet var gethuvudet och pentagrammet kanariegula. Bandet förfasades… Tusen exemplar släpptes innan man bytte färg – och Micke fick 6 000 kronor för ”gula geten”. Här kan du se legendariska ”Yellow Goat”, som Tradera-säljaren faktiskt värderar till ett ännu högre pris.

I dag lever och frodas vinylen. Micke berättar att nya generationer har hittat hans butik, och ofta är de väldigt kunniga.

– Det är inte ovanligt att det kommer in 20–21-åringar i butiken som nästan kan mer än mig. Och deras intresse är helt genuint – det märker man när de börjar ställa frågor. Det är jätteroligt, säger Micke Englund.

Relaterade produkter